Dýně se stala v posledních letech velmi oblíbenou pochoutkou a to v jakékoli podobě. Na vašem stole rozhodně nesmí chybět tento dýňový koláč.
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vodu a promícháme v křehké těsto. Pokud je těsto suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto vypracujte do bochánku, zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice.
Pak těsto vyndejte a nechte trochu povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Z těsta vyválejte placku a vyložte s ním vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Chce to trochu trpělivosti a rychlé ruce, čím více bude s těstem manipulovat, tím hůře to půjde.
Formu dejte na 15 minut do mrazáku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto propíchněte na pát místech vidličkou a posypejte fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, Pečte asi 20 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a odstraňte fazole. Teplotu v troubě snižte na 150 °C.
Mezitím dýni očistěte, nakrájejte na menší kousky, rozvařte v hrnci a poté rozmixujte. V míse smíchejte oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimíchejte vychladlé pyré, smetanu a vejce. Těsto ve formě potřete marmeládou a vlijte do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a podávejte jej dobře vychlazený.
Doporučuji ho ozdobit kopečkem kysané smetany a skořicí 🙂
Ingredience
Postup
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vodu a promícháme v křehké těsto. Pokud je těsto suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto vypracujte do bochánku, zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice.
Pak těsto vyndejte a nechte trochu povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Z těsta vyválejte placku a vyložte s ním vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Chce to trochu trpělivosti a rychlé ruce, čím více bude s těstem manipulovat, tím hůře to půjde.
Formu dejte na 15 minut do mrazáku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto propíchněte na pát místech vidličkou a posypejte fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, Pečte asi 20 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a odstraňte fazole. Teplotu v troubě snižte na 150 °C.
Mezitím dýni očistěte, nakrájejte na menší kousky, rozvařte v hrnci a poté rozmixujte. V míse smíchejte oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimíchejte vychladlé pyré, smetanu a vejce. Těsto ve formě potřete marmeládou a vlijte do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a podávejte jej dobře vychlazený.
Doporučuji ho ozdobit kopečkem kysané smetany a skořicí 🙂