Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Dýňový koláč

Kategorie, NáročnostPokročilý

Dýně se stala v posledních letech velmi oblíbenou pochoutkou a to v jakékoli podobě. Na vašem stole rozhodně nesmí chybět tento dýňový koláč.

Porcí12 Porcí
Čas přípravy1 hodDélka vaření/pečení1 hod 30 minCelkový čas2 hod 30 min

Těsto:
 300 g hladké mouky
 130 g másla
 3 lžíce vody
 1 lžíce cukru
 špetka soli
 hrst fazolí
Náplň:
 1 kg dýně Hokaido
 175 g bílého cukru
 175 ml smetany ke šlehání
 55 g meruňkového džemu
 3 vejce
 2 lžíce třtinového cukru
 1 lžíce kukuřičného škrobu
 2 lžičky skořice
 špetka mletého zázvoru
 špetka soli

1

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vodu a promícháme v křehké těsto. Pokud je těsto suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto vypracujte do bochánku, zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice.

2

Pak těsto vyndejte a nechte trochu povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Z těsta vyválejte placku a vyložte s ním vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Chce to trochu trpělivosti a rychlé ruce, čím více bude s těstem manipulovat, tím hůře to půjde.

3

Formu dejte na 15 minut do mrazáku.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto propíchněte na pát místech vidličkou a posypejte fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, Pečte asi 20 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a odstraňte fazole. Teplotu v troubě snižte na 150 °C.

5

Mezitím dýni očistěte, nakrájejte na menší kousky, rozvařte v hrnci a poté rozmixujte. V míse smíchejte oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimíchejte vychladlé pyré, smetanu a vejce. Těsto ve formě potřete marmeládou a vlijte do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.

6

Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a podávejte jej dobře vychlazený.
Doporučuji ho ozdobit kopečkem kysané smetany a skořicí 🙂

Ingredience

Těsto:
 300 g hladké mouky
 130 g másla
 3 lžíce vody
 1 lžíce cukru
 špetka soli
 hrst fazolí
Náplň:
 1 kg dýně Hokaido
 175 g bílého cukru
 175 ml smetany ke šlehání
 55 g meruňkového džemu
 3 vejce
 2 lžíce třtinového cukru
 1 lžíce kukuřičného škrobu
 2 lžičky skořice
 špetka mletého zázvoru
 špetka soli

Postup

1

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vodu a promícháme v křehké těsto. Pokud je těsto suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto vypracujte do bochánku, zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice.

2

Pak těsto vyndejte a nechte trochu povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Z těsta vyválejte placku a vyložte s ním vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Chce to trochu trpělivosti a rychlé ruce, čím více bude s těstem manipulovat, tím hůře to půjde.

3

Formu dejte na 15 minut do mrazáku.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto propíchněte na pát místech vidličkou a posypejte fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, Pečte asi 20 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a odstraňte fazole. Teplotu v troubě snižte na 150 °C.

5

Mezitím dýni očistěte, nakrájejte na menší kousky, rozvařte v hrnci a poté rozmixujte. V míse smíchejte oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimíchejte vychladlé pyré, smetanu a vejce. Těsto ve formě potřete marmeládou a vlijte do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.

6

Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a podávejte jej dobře vychlazený.
Doporučuji ho ozdobit kopečkem kysané smetany a skořicí 🙂

Dýňový koláč
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu