Bramborové houstičky nejen na domácí burgery, ale třeba jen tak k snídani. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale pořád jsem nebyla spokojená s poměrem brambor a mouky. Nakonec jsem obejvila poměr, kdy jsou houstičky stále nadýchané, ale bramborovou chuť jen tak nezapřou.
Mléko ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst a nalijeme ho do misky.
Přidáme cukr a rozdrolené droždí. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut, než vzejde kvásek.
Mezitím oloupeme uvařené brambory a nastrouháme je na jemném struhadle.
V míse smícháme mouku, máslo a sůl tak, aby nám vznikla drobivá směs.
Přidáme kvásek, brambory a důkladně vypracujeme v hladké těsto. Těsto by se nám mělo odlepovat od mísy, případně přidáme trochu mouky,
Mísu s těstem zakryjeme poklopem nebo potravinářskou folii a dáme na 60minut kynout na tpelé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Když těsto vykyne, vyklopíme ho na pomoučený vál a důkladně propracujeme. Nebojte se, ono znovu vykyne 🙂
Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných částí.
TIp: Můžete si udělat i 24 mini houstiček.
Postupně vytváříme hladké bulky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji dát 6 houstiček na jeden plech s dostatečnými rozestupy, protože se ještě zdvojnásobí.
Houstičky přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30-40minut kynout na plechu.
Rozmícháme si vajíčko se lžící mléka a houstičky důkladně potřeme a posypeme sezamem.
Pečeme 15-20 minut dozlatova.
Hotové houstičky necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip: Dají se zamrazit, pak je stačí jen rozpéct a chutnají zase jako čerstvé.
Ingredience
Postup
Mléko ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst a nalijeme ho do misky.
Přidáme cukr a rozdrolené droždí. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut, než vzejde kvásek.
Mezitím oloupeme uvařené brambory a nastrouháme je na jemném struhadle.
V míse smícháme mouku, máslo a sůl tak, aby nám vznikla drobivá směs.
Přidáme kvásek, brambory a důkladně vypracujeme v hladké těsto. Těsto by se nám mělo odlepovat od mísy, případně přidáme trochu mouky,
Mísu s těstem zakryjeme poklopem nebo potravinářskou folii a dáme na 60minut kynout na tpelé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Když těsto vykyne, vyklopíme ho na pomoučený vál a důkladně propracujeme. Nebojte se, ono znovu vykyne 🙂
Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných částí.
TIp: Můžete si udělat i 24 mini houstiček.
Postupně vytváříme hladké bulky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji dát 6 houstiček na jeden plech s dostatečnými rozestupy, protože se ještě zdvojnásobí.
Houstičky přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30-40minut kynout na plechu.
Rozmícháme si vajíčko se lžící mléka a houstičky důkladně potřeme a posypeme sezamem.
Pečeme 15-20 minut dozlatova.
Hotové houstičky necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip: Dají se zamrazit, pak je stačí jen rozpéct a chutnají zase jako čerstvé.