Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Bramborové houstičky

Kategorie

Bramborové houstičky nejen na domácí burgery, ale třeba jen tak k snídani. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale pořád jsem nebyla spokojená s poměrem brambor a mouky. Nakonec jsem obejvila poměr, kdy jsou houstičky stále nadýchané, ale bramborovou chuť jen tak nezapřou.

Porcí12 Porcí
Čas přípravy2 hodDélka vaření/pečení30 minCelkový čas2 hod 30 min

 200 g brambor (uvařených ve slupce)
 500 g hladké mouky
 250 ml polotučného mléka
 50 g másla
 1 vejce
 20 g droždí
 30 g cukru
 špetka soli
 1 vejce na potření
 1 lžíce polotučného mléka
 sezam na ozdobu (tmavý nebo světlý)

1

Mléko ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst a nalijeme ho do misky.

2

Přidáme cukr a rozdrolené droždí. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut, než vzejde kvásek.

3

Mezitím oloupeme uvařené brambory a nastrouháme je na jemném struhadle.

4

V míse smícháme mouku, máslo a sůl tak, aby nám vznikla drobivá směs.

5

Přidáme kvásek, brambory a důkladně vypracujeme v hladké těsto. Těsto by se nám mělo odlepovat od mísy, případně přidáme trochu mouky,

6

Mísu s těstem zakryjeme poklopem nebo potravinářskou folii a dáme na 60minut kynout na tpelé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

7

Když těsto vykyne, vyklopíme ho na pomoučený vál a důkladně propracujeme. Nebojte se, ono znovu vykyne 🙂

8

Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných částí.

TIp: Můžete si udělat i 24 mini houstiček.

9

Postupně vytváříme hladké bulky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji dát 6 houstiček na jeden plech s dostatečnými rozestupy, protože se ještě zdvojnásobí.

10

Houstičky přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30-40minut kynout na plechu.

11

Rozmícháme si vajíčko se lžící mléka a houstičky důkladně potřeme a posypeme sezamem.

12

Pečeme 15-20 minut dozlatova.

13

Hotové houstičky necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Dají se zamrazit, pak je stačí jen rozpéct a chutnají zase jako čerstvé.

Ingredience

 200 g brambor (uvařených ve slupce)
 500 g hladké mouky
 250 ml polotučného mléka
 50 g másla
 1 vejce
 20 g droždí
 30 g cukru
 špetka soli
 1 vejce na potření
 1 lžíce polotučného mléka
 sezam na ozdobu (tmavý nebo světlý)

Postup

1

Mléko ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst a nalijeme ho do misky.

2

Přidáme cukr a rozdrolené droždí. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut, než vzejde kvásek.

3

Mezitím oloupeme uvařené brambory a nastrouháme je na jemném struhadle.

4

V míse smícháme mouku, máslo a sůl tak, aby nám vznikla drobivá směs.

5

Přidáme kvásek, brambory a důkladně vypracujeme v hladké těsto. Těsto by se nám mělo odlepovat od mísy, případně přidáme trochu mouky,

6

Mísu s těstem zakryjeme poklopem nebo potravinářskou folii a dáme na 60minut kynout na tpelé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

7

Když těsto vykyne, vyklopíme ho na pomoučený vál a důkladně propracujeme. Nebojte se, ono znovu vykyne 🙂

8

Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných částí.

TIp: Můžete si udělat i 24 mini houstiček.

9

Postupně vytváříme hladké bulky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji dát 6 houstiček na jeden plech s dostatečnými rozestupy, protože se ještě zdvojnásobí.

10

Houstičky přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30-40minut kynout na plechu.

11

Rozmícháme si vajíčko se lžící mléka a houstičky důkladně potřeme a posypeme sezamem.

12

Pečeme 15-20 minut dozlatova.

13

Hotové houstičky necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Dají se zamrazit, pak je stačí jen rozpéct a chutnají zase jako čerstvé.

Bramborové houstičky
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu