Už dlouho jsem hledala recept na vepřovou panenku, který bych zařadila mezi ty oblíbené. No a je tu! K létu patří svěží chuť citrusů a v kombinaci s masem prostě neodoláte. Hlavně to zvládnete do 30ti minut 🙂
V misce smícháme prolisovaný česnek, kůru a šťávu z citrusů, na jemno nakrájené oregano, med a olej.
Maso osolíme, opepříme ze všech stran a naložíme na 10 minut do marinády.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Na sporáku rozpálíme pánev a zprudka na ní opečeme panenku ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo.
Po té položíme panenku na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 10 minut. Panenka by měla uvntiř zůstat růžová.
Mezitím vlijeme na pánev zbytek marinády a přidáme cukr a škrob.
Za stálého míchání provaříme po dobu 5ti minut.
Jakmile je panenka upečená, přendáme jí na tác či prkénko a přelijeme uvařeným glazé z pánve. Necháme odpočívat 5 minut a pak můžeme začít krájet.
Pozor: Opočinek masa je opravdu důležitý, jinak by nám všechna šťáva hned vytekla a maso by bylo nakonec suché.
Panenku podáváme se salátem či se šťouchaným bramborem.
Ingredience
Postup
V misce smícháme prolisovaný česnek, kůru a šťávu z citrusů, na jemno nakrájené oregano, med a olej.
Maso osolíme, opepříme ze všech stran a naložíme na 10 minut do marinády.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Na sporáku rozpálíme pánev a zprudka na ní opečeme panenku ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo.
Po té položíme panenku na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 10 minut. Panenka by měla uvntiř zůstat růžová.
Mezitím vlijeme na pánev zbytek marinády a přidáme cukr a škrob.
Za stálého míchání provaříme po dobu 5ti minut.
Jakmile je panenka upečená, přendáme jí na tác či prkénko a přelijeme uvařeným glazé z pánve. Necháme odpočívat 5 minut a pak můžeme začít krájet.
Pozor: Opočinek masa je opravdu důležitý, jinak by nám všechna šťáva hned vytekla a maso by bylo nakonec suché.
Panenku podáváme se salátem či se šťouchaným bramborem.