Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Čokoládová dobrůtka

Kategorie,

Pamatujete si slané preclíčky v čokoládě? Já je zbožňovala! Bohužel dnes už málokdy potkáte v obchodě. Spojení čokolády, slaných preclíčků a karamelu se nedá nazvat jinak než "dobrůtkou". Navíc je připravená za chvilku a jen musíte vydržet, než ztuhne v lednici.

Porcí20 Porcí
Čas přípravy25 minDélka vaření/pečení2 hodCelkový čas2 hod 25 min

 250 g hořké čokolády
 150 g cukru krystal
 3 lžíce vody
 100 g slaných tyčinek nebo preclíčků
 70 ml smetany (min 31%)
 hrubozrná sůl

1

Velký plech vyložíme pečícím papírem. Pozor plech se vám musí vejít do lednice.

2

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
Nejlepší je čokoládu tzv. vytemperovat. Toho dosáhnete tak, že rozpustíte 2/3 čokolády a pak v ní rozpustíte už mimo vodní lázen zbylou 1/3.

3

Čokoládu rozetřeme na plech a posypeme nalámanými tyčinkami (nebo celými preclíčky). Klidně se můžou různě překrývat.
Tip: Ponechte si cca 3 lžíce čokolády na závěrečné pocákání.

4

V hrnci rozpustíme cukr s vodou a necháme zkaramelizovat.

5

Když karamel zhnědne, přidáme smetanu a povaříme.

6

Mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.

7

Karamelem polijeme naší směs tyčinek a posypeme hrubozrnnou solí.

8

Na závěr můžeme ještě pocákat plech zbytkem čokolády a dáme na dvě hodiny ztuhnout do lednice.

9

Před podáváním můžete nepravidelně nalámat nebo nakrájet nožem. Pozor, během krájení budete hodně ochutnávat 🙂

Ingredience

 250 g hořké čokolády
 150 g cukru krystal
 3 lžíce vody
 100 g slaných tyčinek nebo preclíčků
 70 ml smetany (min 31%)
 hrubozrná sůl

Postup

1

Velký plech vyložíme pečícím papírem. Pozor plech se vám musí vejít do lednice.

2

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
Nejlepší je čokoládu tzv. vytemperovat. Toho dosáhnete tak, že rozpustíte 2/3 čokolády a pak v ní rozpustíte už mimo vodní lázen zbylou 1/3.

3

Čokoládu rozetřeme na plech a posypeme nalámanými tyčinkami (nebo celými preclíčky). Klidně se můžou různě překrývat.
Tip: Ponechte si cca 3 lžíce čokolády na závěrečné pocákání.

4

V hrnci rozpustíme cukr s vodou a necháme zkaramelizovat.

5

Když karamel zhnědne, přidáme smetanu a povaříme.

6

Mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.

7

Karamelem polijeme naší směs tyčinek a posypeme hrubozrnnou solí.

8

Na závěr můžeme ještě pocákat plech zbytkem čokolády a dáme na dvě hodiny ztuhnout do lednice.

9

Před podáváním můžete nepravidelně nalámat nebo nakrájet nožem. Pozor, během krájení budete hodně ochutnávat 🙂

Čokoládová dobrůtka
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu