Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Dalamánky ze starého chleba

KategorieNáročnostPokročilý

Zbyl vám kus chleba nebo máte nějaký v mrazáku, který už vypadá poněkud smutně? Takový chleba je ideální pro pečení dalamánků.

Porcí8 Porcí
Čas přípravy1 hod 30 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas2 hod

 140 g staršího chleba (cca 3 plátky)
 250 ml horké vody
 1 lžíce oleje
 2 lžičky soli
 1 lžička mletého kmínu
 2 lžíce chlebové mouky
 250 g hladké mouky
Kvásek:
 50 ml vlažné vody
 15 g droždí
 1 lžička cukru
 50 g hladké mouky

1

Chleba nakrájíme na malé kostičky i s kůrkou.

2

Nasypeme je do mísy a zalijeme horkou vodou. Takto necháme máčet asi 10 minut.

3

Suroviny na kvásek smícháme v misce, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

4

Mezitím rozmixujeme ponorným mixerem namočený chleba do hladka.

5

Přidáme zbytek ingrediencí a kvásek.

6

Důkladně propracujeme v těsto. Můžeme si pomoci metličkami nebo robotem.

7

Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.

8

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů.

9

Vytvarujeme oválné dalamánky, které lehce na povrchu nařízneme 3x nožem. nebo můžete vytvořit kulaté houstičky a nastřihnout je nůžkami do kříže.

10

Houstičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je slanou vodou (5lžic vody + lžička soli).

11

Dalamánky můžete ještě posypat kmínem.

12

Necháme je na plechu kynout dalších 30 minut.

13

Pečeme je do zlatova 30 minut. na 190°C. Doporučuji dát na dno trouby plech se 100ml vody, aby byly dalamánky vláčné.

Ingredience

 140 g staršího chleba (cca 3 plátky)
 250 ml horké vody
 1 lžíce oleje
 2 lžičky soli
 1 lžička mletého kmínu
 2 lžíce chlebové mouky
 250 g hladké mouky
Kvásek:
 50 ml vlažné vody
 15 g droždí
 1 lžička cukru
 50 g hladké mouky

Postup

1

Chleba nakrájíme na malé kostičky i s kůrkou.

2

Nasypeme je do mísy a zalijeme horkou vodou. Takto necháme máčet asi 10 minut.

3

Suroviny na kvásek smícháme v misce, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

4

Mezitím rozmixujeme ponorným mixerem namočený chleba do hladka.

5

Přidáme zbytek ingrediencí a kvásek.

6

Důkladně propracujeme v těsto. Můžeme si pomoci metličkami nebo robotem.

7

Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.

8

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů.

9

Vytvarujeme oválné dalamánky, které lehce na povrchu nařízneme 3x nožem. nebo můžete vytvořit kulaté houstičky a nastřihnout je nůžkami do kříže.

10

Houstičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je slanou vodou (5lžic vody + lžička soli).

11

Dalamánky můžete ještě posypat kmínem.

12

Necháme je na plechu kynout dalších 30 minut.

13

Pečeme je do zlatova 30 minut. na 190°C. Doporučuji dát na dno trouby plech se 100ml vody, aby byly dalamánky vláčné.

Dalamánky ze starého chleba
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu