Nastavení tisku:

Dýňové rizoto

Porcí4 PorceČas přípravy10 minDélka vaření/pečení35 minCelkový čas45 min

Italské rizoto má tolik podob, že už nevím, které je mé nejoblíbenější. Ale tahle podzimní varianta k těm mým oblíbeným rozhodně patří. Dýně se postará o příjemně nasládlou chuť a vše potrhne parmenzán s máslem.

 500 g dýně hokaido
 200 g rýže arborio
 1 l zeleninového vývaru
 1 lžička tymiánu
 150 ml bílého vína
 1 velká cibule
 3 stroužky česneku
 60 g másla
 50 g parmezánu
 olivový olej
 pár kapek citronu
 1 lžička medu
 sůl a pepř
1

Troubu předehřejeme na 200°C.

2

Hokaido dýni omyjeme a 300g dýně nakrájíme na kostky.

3

Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a osolíme. Pečeme do změknutí 15 - 20 minut.

4

Zbylých 200g dýně nakrájíme 1cm velké kostičky. Rozpálíme pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a 5 minut na něm restujeme dýni.

5

K dýni přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme do zlatova (případně přidejte trochu oleje).

6

Přisypeme rýži a krátce orestujeme.

7

Směs zalijeme vínem, promícháme a necháme odpařit alkohol.

8

Přilijeme ohřátý vývar tak, aby byla rýže ponořená, osolíme a opřepíme. Za častého míchání vždy počkáme, až se tekutina vyvaří a opět přilijeme vývar. Proces opakujeme, dokud není rýže tak akorát uvařená.

Pozor: Rizoto získává svou krémovost právě díky častému míchání.

9

Upečenou dýni smícháme s 1dcl vývaru a rozmixujeme na pyré.

10

Jakmile je rýže uvařená, stáheme z ohně a přidáme tymián, dýňové pyré, nastrouhaný parmezán a vychlazené máslo. Případně ještě dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

11

Na závěr přidáme pár kapek čerstvého citronu, lžičku medu a můžeme podávat.

Nutrition Facts

Porce 4