Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Empanadas

KategorieNáročnostPokročilý

Asi bychom všichni nejradši někam odjeli, ať už za exotikou nebo do hor. Tak si pojďme ty pochoutky z našich oblíbených destinací uvařit doma. Empanadas vám hned připomenou Portugalsko a Španělsko nebo Jižní Ameriku, kde si tyto plněné kapsičky připravují nejčastěji.

Porcí4 Porce
Čas přípravy40 minDélka vaření/pečení20 minCelkový čas1 hod

Náplň
 500 g hovězího zadního (ideálně mletého)
 1 červená paprika
 1 velká cibule
 25 ml slunečnicového oleje
 25 ml olivového oleje
 3 vejce
 50 g zelených oliv
 2 stroužky česneku
 špetka mletého kmínu
 sůl a pepř
Křehké těsto
 350 g hladké mouky
 200 g másla
 3 lžíce octa
 1 vejce
 1 lžička soli
Rajčatová salsa
 1 konzerva rajčat
 1 střední cibule
 2 stroužky česneku
 sůl a pepř
 chilli paprička

1

Nejdříve si připravíme křehké těsto.

2

Do prosáté mouky nastrouháme vychlazené máslo, přidáme vejce a ocet.

3

Vypracujeme postupně v hladké těsto, Chce to trochu trpělivosti.

4

Těsto necháme odpočinout, než si připravíme náplň.

5

Pokud nemáte mleté hovězí a nemáte možnost si ho namlít, tak maso nakrájíme nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm).

6

Cibuli i papriku nakrájíme nadrobno a česnek nakrájíme najemno..

7

Na oleji necháme zesklovatět cibuli.

8

Přidáme česnek a papriku, chvilku restujeme a pak přidáme maso.

9

Maso orestujeme a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme pod poklicí doměkka.

10

Mezitím si uvaříme dvě vejce natvrdo.

11

Jakmile je maso měkké, stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

12

Ke směsi přidáme nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

13

Vál poprášíme moukou a z těsta vyválíme tenký plát.

14

Skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka cca 10cm v průměru. Měli byste získat minimálně 16 koleček.

15

Kolečko těsta položíme do dlaně a lžičkou do jeho středu naneseme náplň. Okraje musí zůstat čisté. Okraje kolečka přitiskneme k sobě a vytvoříme tak půlměsíc. Okraje pak ohneme směrem nahoru.
Pokud máte doma tvořítko jako já, práce se vám velmi usnadní.

16

Troubu předehřeje na 180°C a předehřejte v ní plech.

17

Na nahřátý plech položíme pečící papír a naskládáme Empanadas, které ještě pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem.

18

Pečeme 20minut dozlatova. Pak necháme krátce vychladnout a připravíme si salsu.

19

Ingredience na salsu rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou dle chuti.

20

Empanadas podáváme spolu se salsou, Někdo má rád i variantu s čistou zakysanou smetanou,

Ingredience

Náplň
 500 g hovězího zadního (ideálně mletého)
 1 červená paprika
 1 velká cibule
 25 ml slunečnicového oleje
 25 ml olivového oleje
 3 vejce
 50 g zelených oliv
 2 stroužky česneku
 špetka mletého kmínu
 sůl a pepř
Křehké těsto
 350 g hladké mouky
 200 g másla
 3 lžíce octa
 1 vejce
 1 lžička soli
Rajčatová salsa
 1 konzerva rajčat
 1 střední cibule
 2 stroužky česneku
 sůl a pepř
 chilli paprička

Postup

1

Nejdříve si připravíme křehké těsto.

2

Do prosáté mouky nastrouháme vychlazené máslo, přidáme vejce a ocet.

3

Vypracujeme postupně v hladké těsto, Chce to trochu trpělivosti.

4

Těsto necháme odpočinout, než si připravíme náplň.

5

Pokud nemáte mleté hovězí a nemáte možnost si ho namlít, tak maso nakrájíme nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm).

6

Cibuli i papriku nakrájíme nadrobno a česnek nakrájíme najemno..

7

Na oleji necháme zesklovatět cibuli.

8

Přidáme česnek a papriku, chvilku restujeme a pak přidáme maso.

9

Maso orestujeme a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme pod poklicí doměkka.

10

Mezitím si uvaříme dvě vejce natvrdo.

11

Jakmile je maso měkké, stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

12

Ke směsi přidáme nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

13

Vál poprášíme moukou a z těsta vyválíme tenký plát.

14

Skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka cca 10cm v průměru. Měli byste získat minimálně 16 koleček.

15

Kolečko těsta položíme do dlaně a lžičkou do jeho středu naneseme náplň. Okraje musí zůstat čisté. Okraje kolečka přitiskneme k sobě a vytvoříme tak půlměsíc. Okraje pak ohneme směrem nahoru.
Pokud máte doma tvořítko jako já, práce se vám velmi usnadní.

16

Troubu předehřeje na 180°C a předehřejte v ní plech.

17

Na nahřátý plech položíme pečící papír a naskládáme Empanadas, které ještě pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem.

18

Pečeme 20minut dozlatova. Pak necháme krátce vychladnout a připravíme si salsu.

19

Ingredience na salsu rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou dle chuti.

20

Empanadas podáváme spolu se salsou, Někdo má rád i variantu s čistou zakysanou smetanou,

Empanadas
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu