Asi bychom všichni nejradši někam odjeli, ať už za exotikou nebo do hor. Tak si pojďme ty pochoutky z našich oblíbených destinací uvařit doma. Empanadas vám hned připomenou Portugalsko a Španělsko nebo Jižní Ameriku, kde si tyto plněné kapsičky připravují nejčastěji.
Nejdříve si připravíme křehké těsto.
Do prosáté mouky nastrouháme vychlazené máslo, přidáme vejce a ocet.
Vypracujeme postupně v hladké těsto, Chce to trochu trpělivosti.
Těsto necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
Pokud nemáte mleté hovězí a nemáte možnost si ho namlít, tak maso nakrájíme nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm).
Cibuli i papriku nakrájíme nadrobno a česnek nakrájíme najemno..
Na oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme česnek a papriku, chvilku restujeme a pak přidáme maso.
Maso orestujeme a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme pod poklicí doměkka.
Mezitím si uvaříme dvě vejce natvrdo.
Jakmile je maso měkké, stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
Ke směsi přidáme nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.
Vál poprášíme moukou a z těsta vyválíme tenký plát.
Skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka cca 10cm v průměru. Měli byste získat minimálně 16 koleček.
Kolečko těsta položíme do dlaně a lžičkou do jeho středu naneseme náplň. Okraje musí zůstat čisté. Okraje kolečka přitiskneme k sobě a vytvoříme tak půlměsíc. Okraje pak ohneme směrem nahoru.
Pokud máte doma tvořítko jako já, práce se vám velmi usnadní.
Troubu předehřeje na 180°C a předehřejte v ní plech.
Na nahřátý plech položíme pečící papír a naskládáme Empanadas, které ještě pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme 20minut dozlatova. Pak necháme krátce vychladnout a připravíme si salsu.
Ingredience na salsu rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou dle chuti.
Empanadas podáváme spolu se salsou, Někdo má rád i variantu s čistou zakysanou smetanou,
Ingredience
Postup
Nejdříve si připravíme křehké těsto.
Do prosáté mouky nastrouháme vychlazené máslo, přidáme vejce a ocet.
Vypracujeme postupně v hladké těsto, Chce to trochu trpělivosti.
Těsto necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
Pokud nemáte mleté hovězí a nemáte možnost si ho namlít, tak maso nakrájíme nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm).
Cibuli i papriku nakrájíme nadrobno a česnek nakrájíme najemno..
Na oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme česnek a papriku, chvilku restujeme a pak přidáme maso.
Maso orestujeme a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme pod poklicí doměkka.
Mezitím si uvaříme dvě vejce natvrdo.
Jakmile je maso měkké, stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
Ke směsi přidáme nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.
Vál poprášíme moukou a z těsta vyválíme tenký plát.
Skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka cca 10cm v průměru. Měli byste získat minimálně 16 koleček.
Kolečko těsta položíme do dlaně a lžičkou do jeho středu naneseme náplň. Okraje musí zůstat čisté. Okraje kolečka přitiskneme k sobě a vytvoříme tak půlměsíc. Okraje pak ohneme směrem nahoru.
Pokud máte doma tvořítko jako já, práce se vám velmi usnadní.
Troubu předehřeje na 180°C a předehřejte v ní plech.
Na nahřátý plech položíme pečící papír a naskládáme Empanadas, které ještě pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme 20minut dozlatova. Pak necháme krátce vychladnout a připravíme si salsu.
Ingredience na salsu rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou dle chuti.
Empanadas podáváme spolu se salsou, Někdo má rád i variantu s čistou zakysanou smetanou,