Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Játrová paštika

Každého mile překvapíte, když budete podávat domácí paštiku. Není to nic těžkého a za málo peněz udělá hodně muziky 🙂 A když ji dáte úhledně do skleniček, můžete ji i darovat.

Porcí1 Porce
Čas přípravy15 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas45 min

 500 g kuřecích jater
 200 g másla
 1 šalotka
 1 stroužek česneku
 2 větší snítky tymiánu
 2 lžíce smetany
 80 ml bílého vína
 sůl a pepř
 kompotované brusinky na ozdobu

1

Játra očistíme a nakrájíme na kousky.

2

V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla na které osmahneme na jemno nakrájenou šalotku.

3

Přidáme prolisovaný česnek a tymián a necháme 2 minuty rozvonět.

4

Přidáme nakrájená játra a osmahneme.

5

Přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol.

6

Směs přendáme do mixéru, přidáme 150g másla, sůl, pepř a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně dochutíme ještě znovu solí a pepřem.

7

Paštiku rozdělíme do mističek a skleniček. Důležité je, aby v nádobkách nebyl vzduch. Mě se osvědčilo paštiku přendavat pomocí zdobícího sáčku, abych směs do nádob důkladně natlačila.

Tip: Pokud rozmixujete játra ještě teplá, bude se vám směs do skleniček snadno přelévat. Nebojte se, krásně ztuhne.

8

Směs necháme vychladnout ve skleničkách. Mezitím si rozpustíme zbytek másla, necháme vychladnout a pak paštiku zalijeme vrstvou másla. Do másla můžeme ještě přidat trochu tymiánu.

Tip: Pod máslo můžete přidat vrstvu brusinek a nebo je podávat až při servírování.

9

Dáme vychladit do lednice. Máslem se paštika zalévá, aby se k ní nedostal vzduch. Krásně vám tak vydrží v lednici 14 dní.

Ingredience

 500 g kuřecích jater
 200 g másla
 1 šalotka
 1 stroužek česneku
 2 větší snítky tymiánu
 2 lžíce smetany
 80 ml bílého vína
 sůl a pepř
 kompotované brusinky na ozdobu

Postup

1

Játra očistíme a nakrájíme na kousky.

2

V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla na které osmahneme na jemno nakrájenou šalotku.

3

Přidáme prolisovaný česnek a tymián a necháme 2 minuty rozvonět.

4

Přidáme nakrájená játra a osmahneme.

5

Přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol.

6

Směs přendáme do mixéru, přidáme 150g másla, sůl, pepř a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně dochutíme ještě znovu solí a pepřem.

7

Paštiku rozdělíme do mističek a skleniček. Důležité je, aby v nádobkách nebyl vzduch. Mě se osvědčilo paštiku přendavat pomocí zdobícího sáčku, abych směs do nádob důkladně natlačila.

Tip: Pokud rozmixujete játra ještě teplá, bude se vám směs do skleniček snadno přelévat. Nebojte se, krásně ztuhne.

8

Směs necháme vychladnout ve skleničkách. Mezitím si rozpustíme zbytek másla, necháme vychladnout a pak paštiku zalijeme vrstvou másla. Do másla můžeme ještě přidat trochu tymiánu.

Tip: Pod máslo můžete přidat vrstvu brusinek a nebo je podávat až při servírování.

9

Dáme vychladit do lednice. Máslem se paštika zalévá, aby se k ní nedostal vzduch. Krásně vám tak vydrží v lednici 14 dní.

Játrová paštika
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu