Každého mile překvapíte, když budete podávat domácí paštiku. Není to nic těžkého a za málo peněz udělá hodně muziky 🙂 A když ji dáte úhledně do skleniček, můžete ji i darovat.
Játra očistíme a nakrájíme na kousky.
V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla na které osmahneme na jemno nakrájenou šalotku.
Přidáme prolisovaný česnek a tymián a necháme 2 minuty rozvonět.
Přidáme nakrájená játra a osmahneme.
Přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol.
Směs přendáme do mixéru, přidáme 150g másla, sůl, pepř a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně dochutíme ještě znovu solí a pepřem.
Paštiku rozdělíme do mističek a skleniček. Důležité je, aby v nádobkách nebyl vzduch. Mě se osvědčilo paštiku přendavat pomocí zdobícího sáčku, abych směs do nádob důkladně natlačila.
Tip: Pokud rozmixujete játra ještě teplá, bude se vám směs do skleniček snadno přelévat. Nebojte se, krásně ztuhne.
Směs necháme vychladnout ve skleničkách. Mezitím si rozpustíme zbytek másla, necháme vychladnout a pak paštiku zalijeme vrstvou másla. Do másla můžeme ještě přidat trochu tymiánu.
Tip: Pod máslo můžete přidat vrstvu brusinek a nebo je podávat až při servírování.
Dáme vychladit do lednice. Máslem se paštika zalévá, aby se k ní nedostal vzduch. Krásně vám tak vydrží v lednici 14 dní.
Ingredience
Postup
Játra očistíme a nakrájíme na kousky.
V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla na které osmahneme na jemno nakrájenou šalotku.
Přidáme prolisovaný česnek a tymián a necháme 2 minuty rozvonět.
Přidáme nakrájená játra a osmahneme.
Přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol.
Směs přendáme do mixéru, přidáme 150g másla, sůl, pepř a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně dochutíme ještě znovu solí a pepřem.
Paštiku rozdělíme do mističek a skleniček. Důležité je, aby v nádobkách nebyl vzduch. Mě se osvědčilo paštiku přendavat pomocí zdobícího sáčku, abych směs do nádob důkladně natlačila.
Tip: Pokud rozmixujete játra ještě teplá, bude se vám směs do skleniček snadno přelévat. Nebojte se, krásně ztuhne.
Směs necháme vychladnout ve skleničkách. Mezitím si rozpustíme zbytek másla, necháme vychladnout a pak paštiku zalijeme vrstvou másla. Do másla můžeme ještě přidat trochu tymiánu.
Tip: Pod máslo můžete přidat vrstvu brusinek a nebo je podávat až při servírování.
Dáme vychladit do lednice. Máslem se paštika zalévá, aby se k ní nedostal vzduch. Krásně vám tak vydrží v lednici 14 dní.