Nastavení tisku:

Kandovaná kůra

Porcí1 PorceČas přípravy15 minDélka vaření/pečení2 hodCelkový čas2 hod 15 min

Tuhle kandovanou citrusovou kůru si často kupuji s kamarádkou a vždycky si říkáme, že to přece nemůže být těžké udělat doma. No a ono není! Jen jí musíte dát čas uschnout. Můžete si vybrat jakékoli citrusy, ale mě asi nejvíce chutná pomeranč.

 4 citrusy (pomeranč, grep a dva citrony)
 500 g cukru krystal
 300 ml vody + voda na proplachování
 150 g čokolády (60%)
1

Ja na vás jaké citrusy použijete, já jsem si vybrala pomeranč, grep a dva citrony. Citrusy nejdříve oloupeme a to tak, že odřízneme vršek a spodek citrusu. Pak kůru ze shora dolů nařízneme asi na čtyřech místech a měsíčky kůry opatrně prsty sloupneme.

2

Kůru podélně nařežeme na 0,5cm široké proužky.

3

Kůru nasypeme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Takto přivedeme k varu.

4

Jakmile se kůra začne vařit, tak vodu slijeme, nalijeme znovu studenou vodu a opět přivedeme k varu. Takto provedeme třikrát, aby kůra nebyla hořká.

5

Nakonec kůru necháme vařit 15minut a pak slijeme ven z hrnce.

6

Do hrnce nalijeme 300ml vody a přisypeme 400g cukru (zbytek cukru si ponecháme na závěr na obalení). Na středním plameni necháme cukr rozpustit.

7

Když je cukr rozpuštěný, přisypeme do takto připraveného cukrového rozvaru citrusovou kůru.

8

Kůru vaříme v rozvaru 90minut, dokud rozvar nezhoustne.

9

Sundáme z plotny a kůru jednu po druhé vyndáme a položíme na mřížku. Takto necháme schnout na vzduchu nejméně 12hodin.

10

Když je kůra usušená, obalíme ji ve zbytku cukru.

11

Čokoládu nalámeme na kousky a dáme rozpustit v plastové misce na 1minutu do mikrovlnky.

12

V rozpuštěné čokoládě pak namáčíme do poloviny kůru a necháme ztuhnout na mřížce.