„Rostou?“ „Rostou!“ Sezóna našeho národního sportu je tu! Miluji sbíraní hub a k tomu samozřejmě patří i jejich konzumace. Kulajdu zbožňuji od dětství, kdy jí vařila moje maminka. Teď už ji vařím sama a vždy na ni ráda maminku pozvu.
V hrnci rozpustíme velkou lžíci másla a přidáme mouku. Za stálého míchání orestujeme.
Do takto připravené jíšky přilijeme litr vody a pečlivě rozmícháme.
Houby nakrájíme na větší kousky a lehce orestujeme na zbytku másla.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s houbami, kmínem, bobkovými listy a novým koření přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
Z polévky vyndáme bobkové listy a koření. A vlijeme smetanu.
Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr.
Polévku dochutíme octem a cukrem. Záleží na vaší chuti, já dávám 4 lžíce octa na 4 lžíce cukru. Dejte nejdřív raději méně a postupně přidávejte.
Vejce rozbijeme do misky a jedno pod druhém vlijeme do polévky. Dávám je přímo do vroucí polévky a povařím cca 3-5 minut, už příliš nemíchám, aby žloutky zůstaly celé.
Můžete je také uvařit zvlášť na tvrdo nebo jako ztracená a dát do polévky až při podávání.
Ingredience
Postup
V hrnci rozpustíme velkou lžíci másla a přidáme mouku. Za stálého míchání orestujeme.
Do takto připravené jíšky přilijeme litr vody a pečlivě rozmícháme.
Houby nakrájíme na větší kousky a lehce orestujeme na zbytku másla.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s houbami, kmínem, bobkovými listy a novým koření přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
Z polévky vyndáme bobkové listy a koření. A vlijeme smetanu.
Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr.
Polévku dochutíme octem a cukrem. Záleží na vaší chuti, já dávám 4 lžíce octa na 4 lžíce cukru. Dejte nejdřív raději méně a postupně přidávejte.
Vejce rozbijeme do misky a jedno pod druhém vlijeme do polévky. Dávám je přímo do vroucí polévky a povařím cca 3-5 minut, už příliš nemíchám, aby žloutky zůstaly celé.
Můžete je také uvařit zvlášť na tvrdo nebo jako ztracená a dát do polévky až při podávání.