Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Kulajda

Kategorie

„Rostou?“ „Rostou!“ Sezóna našeho národního sportu je tu! Miluji sbíraní hub a k tomu samozřejmě patří i jejich konzumace. Kulajdu zbožňuji od dětství, kdy jí vařila moje maminka. Teď už ji vařím sama a vždy na ni ráda maminku pozvu.

Porcí4 Porce
Čas přípravy15 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas45 min

 1 l vody
 3 lžíce hladké mouky
 2 velké lžíce másla
 5 středně velkých brambor
 1 pořádná hrst čerstvých hub (případně sušených předem namočených ve vodě)
 200 ml smetany (min 31%)
 24 lžíce octa
 24 cukr krystal
 1 hrst čerstvého kopru (případně 4 lžíce naloženého)
 2 bobkové listy
 5 kuliček nového koření
 1 lžička kmínu
 4 vejce
 sůl a pepř

1

V hrnci rozpustíme velkou lžíci másla a přidáme mouku. Za stálého míchání orestujeme.

2

Do takto připravené jíšky přilijeme litr vody a pečlivě rozmícháme.

3

Houby nakrájíme na větší kousky a lehce orestujeme na zbytku másla.

4

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s houbami, kmínem, bobkovými listy a novým koření přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

5

Z polévky vyndáme bobkové listy a koření. A vlijeme smetanu.

6

Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr.

7

Polévku dochutíme octem a cukrem. Záleží na vaší chuti, já dávám 4 lžíce octa na 4 lžíce cukru. Dejte nejdřív raději méně a postupně přidávejte.

8

Vejce rozbijeme do misky a jedno pod druhém vlijeme do polévky. Dávám je přímo do vroucí polévky a povařím cca 3-5 minut, už příliš nemíchám, aby žloutky zůstaly celé.
Můžete je také uvařit zvlášť na tvrdo nebo jako ztracená a dát do polévky až při podávání.

Ingredience

 1 l vody
 3 lžíce hladké mouky
 2 velké lžíce másla
 5 středně velkých brambor
 1 pořádná hrst čerstvých hub (případně sušených předem namočených ve vodě)
 200 ml smetany (min 31%)
 24 lžíce octa
 24 cukr krystal
 1 hrst čerstvého kopru (případně 4 lžíce naloženého)
 2 bobkové listy
 5 kuliček nového koření
 1 lžička kmínu
 4 vejce
 sůl a pepř

Postup

1

V hrnci rozpustíme velkou lžíci másla a přidáme mouku. Za stálého míchání orestujeme.

2

Do takto připravené jíšky přilijeme litr vody a pečlivě rozmícháme.

3

Houby nakrájíme na větší kousky a lehce orestujeme na zbytku másla.

4

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s houbami, kmínem, bobkovými listy a novým koření přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

5

Z polévky vyndáme bobkové listy a koření. A vlijeme smetanu.

6

Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr.

7

Polévku dochutíme octem a cukrem. Záleží na vaší chuti, já dávám 4 lžíce octa na 4 lžíce cukru. Dejte nejdřív raději méně a postupně přidávejte.

8

Vejce rozbijeme do misky a jedno pod druhém vlijeme do polévky. Dávám je přímo do vroucí polévky a povařím cca 3-5 minut, už příliš nemíchám, aby žloutky zůstaly celé.
Můžete je také uvařit zvlášť na tvrdo nebo jako ztracená a dát do polévky až při podávání.

Kulajda
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu