Kulatky jsou specialita z Českého Ráje, kterou už jen tak někde neochutnáte. Tato sladká kolečka sypaná slanou drobenkou si pamatuji z mého dětství. Nedaleko Lomnice nad Popelkou je pekl jeden moc hodný cukrář a vždycky když jsem měla přijet na chalupu, měl je pro mě připravené. Dnes už je potkávám opravdu jen v Lomnické cukrárně.
V misce smícháme 100ml vlažného mléka s rozdrobeným droždím. Přidáme lžičku cukru, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Do mísy, v které budeme zadělávat těsto, nastrouháme najemno brambory a přidáme všechny zbylé suroviny na těsto.
Do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou, necháme hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím v menší misce smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty směs důkladně promneme.
Troubu si předehřejeme na 150°C.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a důkladně zpracujeme.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozdělíme na 9 stejných dílů (celkem nám vznikne 18 bochánků).
Z každého bochánku rozválíme asi 17cm dlouhý pramen, který důkladně obalíme v drobence. Postupně pramen stáčíme do spirály a snažíme se aby drobenka zůstala i v záhybech. Pak spirálu stočíme do věnečku.
Takto vytvořené věnečky klademe na plech, kde je ještě na závěr posypeme trochou drobenky.
Pečeme 20 minut do zlatova.
Ingredience
Postup
V misce smícháme 100ml vlažného mléka s rozdrobeným droždím. Přidáme lžičku cukru, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Do mísy, v které budeme zadělávat těsto, nastrouháme najemno brambory a přidáme všechny zbylé suroviny na těsto.
Do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou, necháme hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím v menší misce smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty směs důkladně promneme.
Troubu si předehřejeme na 150°C.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a důkladně zpracujeme.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozdělíme na 9 stejných dílů (celkem nám vznikne 18 bochánků).
Z každého bochánku rozválíme asi 17cm dlouhý pramen, který důkladně obalíme v drobence. Postupně pramen stáčíme do spirály a snažíme se aby drobenka zůstala i v záhybech. Pak spirálu stočíme do věnečku.
Takto vytvořené věnečky klademe na plech, kde je ještě na závěr posypeme trochou drobenky.
Pečeme 20 minut do zlatova.