Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Kulatky

Kategorie,

Kulatky jsou specialita z Českého Ráje, kterou už jen tak někde neochutnáte. Tato sladká kolečka sypaná slanou drobenkou si pamatuji z mého dětství. Nedaleko Lomnice nad Popelkou je pekl jeden moc hodný cukrář a vždycky když jsem měla přijet na chalupu, měl je pro mě připravené. Dnes už je potkávám opravdu jen v Lomnické cukrárně.

Porcí18 Porcí
Čas přípravy1 hod 20 minDélka vaření/pečení20 minCelkový čas1 hod 40 min

Těsto:
 300 g hladké mouky
 200 g polohrubé mouky
 150 g másla
 120 g cukru
 2 středně velké uvařené brambory
 2 žloutky
 42 g droždí
 250 ml mléka
 špetka soli
Drobenka:
 50 g másla
 50 g hladké mouky
 ½ lžičky soli
 1 lžička máku (nemletého)

1

V misce smícháme 100ml vlažného mléka s rozdrobeným droždím. Přidáme lžičku cukru, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek.

2

Do mísy, v které budeme zadělávat těsto, nastrouháme najemno brambory a přidáme všechny zbylé suroviny na těsto.

3

Do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.

4

Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou, necháme hodinu kynout na teplém místě.

5

Mezitím v menší misce smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty směs důkladně promneme.

6

Troubu si předehřejeme na 150°C.

7

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a důkladně zpracujeme.

8

Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozdělíme na 9 stejných dílů (celkem nám vznikne 18 bochánků).

9

Z každého bochánku rozválíme asi 17cm dlouhý pramen, který důkladně obalíme v drobence. Postupně pramen stáčíme do spirály a snažíme se aby drobenka zůstala i v záhybech. Pak spirálu stočíme do věnečku.

10

Takto vytvořené věnečky klademe na plech, kde je ještě na závěr posypeme trochou drobenky.

11

Pečeme 20 minut do zlatova.

Ingredience

Těsto:
 300 g hladké mouky
 200 g polohrubé mouky
 150 g másla
 120 g cukru
 2 středně velké uvařené brambory
 2 žloutky
 42 g droždí
 250 ml mléka
 špetka soli
Drobenka:
 50 g másla
 50 g hladké mouky
 ½ lžičky soli
 1 lžička máku (nemletého)

Postup

1

V misce smícháme 100ml vlažného mléka s rozdrobeným droždím. Přidáme lžičku cukru, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek.

2

Do mísy, v které budeme zadělávat těsto, nastrouháme najemno brambory a přidáme všechny zbylé suroviny na těsto.

3

Do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.

4

Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou, necháme hodinu kynout na teplém místě.

5

Mezitím v menší misce smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty směs důkladně promneme.

6

Troubu si předehřejeme na 150°C.

7

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a důkladně zpracujeme.

8

Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozdělíme na 9 stejných dílů (celkem nám vznikne 18 bochánků).

9

Z každého bochánku rozválíme asi 17cm dlouhý pramen, který důkladně obalíme v drobence. Postupně pramen stáčíme do spirály a snažíme se aby drobenka zůstala i v záhybech. Pak spirálu stočíme do věnečku.

10

Takto vytvořené věnečky klademe na plech, kde je ještě na závěr posypeme trochou drobenky.

11

Pečeme 20 minut do zlatova.

Kulatky
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu