Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Mechový dort “Mecháč”

Kategorie, NáročnostPokročilý

"Mecháč" je úžasný jarní dortík, který je jednoduchý na přípravu a skvěle vypadá. Krásně zelený je díky špenátu, žádné přidané barvivo v něm nenajdete.

Porcí8 Porcí
Čas přípravy1 hodDélka vaření/pečení45 minCelkový čas1 hod 45 min

Korpus:
 320 g hladké mouky
 3 g jedlé sody
 2 vejce
 250 ml podmáslí
 200 g cukru krupice
 100 g baby špenátu (je možné použít i mražený)
 100 g řepkového oleje
 špetka soli
 ovoce na ozdobu (maliny, borůvky, rybíz)
Krém:
 400 g mascarpone
 250 ml šlehačky (33%)
 50 g moučkového cukru
 citronová kůra z půlky citronu
 2 plátky želatiny (nebo 2 lžičky)

1

Troubu předehřejeme na 175°C.

2

Do mixéru nalijeme olej a postupně k němu přidáváme špenát a mixujeme. Můžete také použít vyšší nádobu a vše rozmixovat tyčovým mixérem.
Pokud použijete mražený špenát, nechte ho povolit a nejdříve slijte přebytečnou vodu. Ze zmraženého špenátu bude dort tmavší.

3

Ve větší míse smícháme vejce, podmáslí, cukr a přidáme špenátovou směs.

4

Přidáme prosátou mouku se sodou a špetku soli. Vše důkladně promícháme.

5

Formu o průměru 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

6

Těsto přelijeme do formy a pečeme 45 minut. Zkoušejte špejlí, odkud jí nevytáhnete čistou.

7

Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.

8

Když je korpus vychladlý, připravíme si krém.

9

Vyšleháme šlehačku do tuha.

10

Plátky želatiny dáme do kastrůlku a přidáme 3 lžíce vody.

11

Necháme krátce nabobtnat a pak mírně zahřejeme, aby se želatiny rozpustila.

12

K želatině přidáme dvě lžíce mascarpone a promícháme do hladka.

13

K vyšlehané šlehačce přidáme cukr, citronovou kůru, mascarpone a želatiny z kastrůlku. Vše dokonale promícháme.

14

Korpus seřízneme tak, aby byl krásně rovný a abychom měli materiál na ozdobu.

15

Na korpus navrstvíme krém a ze seřízlého vršku uděláme drobečky. Drobečky lžičkou oddělujeme od krusty korpusu tak, aby jsme měli je ty krásně zelené.

16

Drobečky nasypeme na krém a vznikne nám krásný mechový povrch.

17

Dort dozdobíme čerstvým ovocem a jedlými květy. Necháme vychladit v lednici minimálně 2 hodiny.

Tip: Pokud vám zbyde trocha krému a pár drobečků, můžete je navrstvit do skleniček a vytvořit tak rychlý dezert.

Ingredience

Korpus:
 320 g hladké mouky
 3 g jedlé sody
 2 vejce
 250 ml podmáslí
 200 g cukru krupice
 100 g baby špenátu (je možné použít i mražený)
 100 g řepkového oleje
 špetka soli
 ovoce na ozdobu (maliny, borůvky, rybíz)
Krém:
 400 g mascarpone
 250 ml šlehačky (33%)
 50 g moučkového cukru
 citronová kůra z půlky citronu
 2 plátky želatiny (nebo 2 lžičky)

Postup

1

Troubu předehřejeme na 175°C.

2

Do mixéru nalijeme olej a postupně k němu přidáváme špenát a mixujeme. Můžete také použít vyšší nádobu a vše rozmixovat tyčovým mixérem.
Pokud použijete mražený špenát, nechte ho povolit a nejdříve slijte přebytečnou vodu. Ze zmraženého špenátu bude dort tmavší.

3

Ve větší míse smícháme vejce, podmáslí, cukr a přidáme špenátovou směs.

4

Přidáme prosátou mouku se sodou a špetku soli. Vše důkladně promícháme.

5

Formu o průměru 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

6

Těsto přelijeme do formy a pečeme 45 minut. Zkoušejte špejlí, odkud jí nevytáhnete čistou.

7

Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.

8

Když je korpus vychladlý, připravíme si krém.

9

Vyšleháme šlehačku do tuha.

10

Plátky želatiny dáme do kastrůlku a přidáme 3 lžíce vody.

11

Necháme krátce nabobtnat a pak mírně zahřejeme, aby se želatiny rozpustila.

12

K želatině přidáme dvě lžíce mascarpone a promícháme do hladka.

13

K vyšlehané šlehačce přidáme cukr, citronovou kůru, mascarpone a želatiny z kastrůlku. Vše dokonale promícháme.

14

Korpus seřízneme tak, aby byl krásně rovný a abychom měli materiál na ozdobu.

15

Na korpus navrstvíme krém a ze seřízlého vršku uděláme drobečky. Drobečky lžičkou oddělujeme od krusty korpusu tak, aby jsme měli je ty krásně zelené.

16

Drobečky nasypeme na krém a vznikne nám krásný mechový povrch.

17

Dort dozdobíme čerstvým ovocem a jedlými květy. Necháme vychladit v lednici minimálně 2 hodiny.

Tip: Pokud vám zbyde trocha krému a pár drobečků, můžete je navrstvit do skleniček a vytvořit tak rychlý dezert.

Mechový dort “Mecháč”
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu