"Mecháč" je úžasný jarní dortík, který je jednoduchý na přípravu a skvěle vypadá. Krásně zelený je díky špenátu, žádné přidané barvivo v něm nenajdete.
Troubu předehřejeme na 175°C.
Do mixéru nalijeme olej a postupně k němu přidáváme špenát a mixujeme. Můžete také použít vyšší nádobu a vše rozmixovat tyčovým mixérem.
Pokud použijete mražený špenát, nechte ho povolit a nejdříve slijte přebytečnou vodu. Ze zmraženého špenátu bude dort tmavší.
Ve větší míse smícháme vejce, podmáslí, cukr a přidáme špenátovou směs.
Přidáme prosátou mouku se sodou a špetku soli. Vše důkladně promícháme.
Formu o průměru 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Těsto přelijeme do formy a pečeme 45 minut. Zkoušejte špejlí, odkud jí nevytáhnete čistou.
Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.
Když je korpus vychladlý, připravíme si krém.
Vyšleháme šlehačku do tuha.
Plátky želatiny dáme do kastrůlku a přidáme 3 lžíce vody.
Necháme krátce nabobtnat a pak mírně zahřejeme, aby se želatiny rozpustila.
K želatině přidáme dvě lžíce mascarpone a promícháme do hladka.
K vyšlehané šlehačce přidáme cukr, citronovou kůru, mascarpone a želatiny z kastrůlku. Vše dokonale promícháme.
Korpus seřízneme tak, aby byl krásně rovný a abychom měli materiál na ozdobu.
Na korpus navrstvíme krém a ze seřízlého vršku uděláme drobečky. Drobečky lžičkou oddělujeme od krusty korpusu tak, aby jsme měli je ty krásně zelené.
Drobečky nasypeme na krém a vznikne nám krásný mechový povrch.
Dort dozdobíme čerstvým ovocem a jedlými květy. Necháme vychladit v lednici minimálně 2 hodiny.
Tip: Pokud vám zbyde trocha krému a pár drobečků, můžete je navrstvit do skleniček a vytvořit tak rychlý dezert.
Ingredience
Postup
Troubu předehřejeme na 175°C.
Do mixéru nalijeme olej a postupně k němu přidáváme špenát a mixujeme. Můžete také použít vyšší nádobu a vše rozmixovat tyčovým mixérem.
Pokud použijete mražený špenát, nechte ho povolit a nejdříve slijte přebytečnou vodu. Ze zmraženého špenátu bude dort tmavší.
Ve větší míse smícháme vejce, podmáslí, cukr a přidáme špenátovou směs.
Přidáme prosátou mouku se sodou a špetku soli. Vše důkladně promícháme.
Formu o průměru 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Těsto přelijeme do formy a pečeme 45 minut. Zkoušejte špejlí, odkud jí nevytáhnete čistou.
Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.
Když je korpus vychladlý, připravíme si krém.
Vyšleháme šlehačku do tuha.
Plátky želatiny dáme do kastrůlku a přidáme 3 lžíce vody.
Necháme krátce nabobtnat a pak mírně zahřejeme, aby se želatiny rozpustila.
K želatině přidáme dvě lžíce mascarpone a promícháme do hladka.
K vyšlehané šlehačce přidáme cukr, citronovou kůru, mascarpone a želatiny z kastrůlku. Vše dokonale promícháme.
Korpus seřízneme tak, aby byl krásně rovný a abychom měli materiál na ozdobu.
Na korpus navrstvíme krém a ze seřízlého vršku uděláme drobečky. Drobečky lžičkou oddělujeme od krusty korpusu tak, aby jsme měli je ty krásně zelené.
Drobečky nasypeme na krém a vznikne nám krásný mechový povrch.
Dort dozdobíme čerstvým ovocem a jedlými květy. Necháme vychladit v lednici minimálně 2 hodiny.
Tip: Pokud vám zbyde trocha krému a pár drobečků, můžete je navrstvit do skleniček a vytvořit tak rychlý dezert.