Nastavení tisku:

Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Porcí12 PorcíČas přípravy20 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas50 min

Úžasná francouzská klasika, která se může zdát složitá, ale to vůbec není pravda. Koláč je hotov za méně než hodinu a je famózní! Pokud milujete karamel, tak ho prostě musíte vyzkoušet.

 150 g listového těsta
 80 g másla
 100 g cukru krystal
 ½ lžičky skořice
 400 g jablek
 1 žloutek
 2 lžíce másla
 zakysaná smetana na ozdobu
1

Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout při pokojové teplotě.

2

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Každé jablko asi tak na 12 měsíčků.

3

Připravíme si pánev, kterou pak můžeme dát i do trouby. Nasypeme do ní cukr a necháme rozpustit na středním plameni, dokud nám nevznikne karamel.

4

Do karamelu vmícháme máslo a skořici.

5

Stáhneme z ohně a pokryjeme jablky. Pak necháme jablka na mírném plameni karamelizovat po dobu 8 minut .

6

Listové těsto vyválíme na cca 3mm tenkou placku. Pak vykrojíme kruh, který se vejde přesně do pánve. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

7

Jablíčka přiklopíme těstem a těsto potřeme žloutkem. Dáme péci na 30minut do trouby na 180°C.

8

Když je koláč upečený, potřeme dvěma lžícemi másla a necháme 10minut odpočívat.

9

Na pánev položíme větší talíř a pánev překlopíme, tak se koláč obrátí a zůstane na talíři.
Koláč podáváme se zakysanou smetanou, až když zcela vychladne.

Nutrition Facts

Porce 12