Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Palmeras (sušenky Palmiers)

Španělsky palmeras, francouzsky palmiers neboli palmové listy, prasečí ouška a pravděpodobně najdete i mnoho dalších názvů. Všechna ta jména spojují tyto úžasné sušenky z listového těsta, které jsou původe z Francie. Existuje mnoho variant, ve Španělsku je například potírají čokoládou a sypou kokosem, někde zase sypou skořicí. Já se rozhodla připravit variantu, která je známá v Porto Ricu, kde se palmeras na závěr potřou medem. Nejdůležitější je těsto správně poskládat, aby sušenky získaly pro ně tak typický tvar. K tomu mi pomohl návod, který mi ze svého diáře kdysi věnovala kamarádka Španělka.

Porcí16ks Porcí
Čas přípravy15 minDélka vaření/pečení20 minCelkový čas35 min

 275 g listového těsta
 50 g moučkového cukru
 20 g másla
 50 g medu
 15 g vanilkového cukru
 hladká mouka na podsypání těsta

1

Troubu předehřejeme na 180°C.

2

Těsto vyválíme na obdelník cca 45x25cm. Ideální je použít již koupené vyválené těsto, ať se s tím nemusíte trápit.

3

Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku.

4

Těsto potřeme máslem a posypeme polovinou moučkového cukru.

5

Těsto složíme směrem do středu z levé strany a pak z právě strany tak, aby se nám uprostřed obě poloviny setkaly.

6

Znovu potřeme plochu těsta máslem a posypeme zbylým moučkovým cukrem.

7

Opět těsto složíme směrem do středu nejdříme z levé a pak z pravé strany. Obě poloviny se zase setkají uprostřed.

8

Pak levou stranu překlopíme doprava a vznikne nám takový dlouhý štrůdlík 🙂

9

Takto složené těsto nakrájíme na 1cm široké porce a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokládáme vždy řezem nahoru a to dostatečně daleko od sebe. Doporučuji cca 4cm místa z každé strany. Na velký plech se vám vejde těch 16ks.

10

Nebojte se, sušenky se krásně sami vytvarují v troubě, není třeba nijak rukou upravovat ani stlačovat. Pečeme 18 - 20 minut, hezky dozlatova.

11

Med necháme lehce zahřát v mikrovlnce (asi 20sec).

12

Po upečení sušenky potřeme medem a posypeme vanilkovým cukrem.

Ingredience

 275 g listového těsta
 50 g moučkového cukru
 20 g másla
 50 g medu
 15 g vanilkového cukru
 hladká mouka na podsypání těsta

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180°C.

2

Těsto vyválíme na obdelník cca 45x25cm. Ideální je použít již koupené vyválené těsto, ať se s tím nemusíte trápit.

3

Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku.

4

Těsto potřeme máslem a posypeme polovinou moučkového cukru.

5

Těsto složíme směrem do středu z levé strany a pak z právě strany tak, aby se nám uprostřed obě poloviny setkaly.

6

Znovu potřeme plochu těsta máslem a posypeme zbylým moučkovým cukrem.

7

Opět těsto složíme směrem do středu nejdříme z levé a pak z pravé strany. Obě poloviny se zase setkají uprostřed.

8

Pak levou stranu překlopíme doprava a vznikne nám takový dlouhý štrůdlík 🙂

9

Takto složené těsto nakrájíme na 1cm široké porce a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokládáme vždy řezem nahoru a to dostatečně daleko od sebe. Doporučuji cca 4cm místa z každé strany. Na velký plech se vám vejde těch 16ks.

10

Nebojte se, sušenky se krásně sami vytvarují v troubě, není třeba nijak rukou upravovat ani stlačovat. Pečeme 18 - 20 minut, hezky dozlatova.

11

Med necháme lehce zahřát v mikrovlnce (asi 20sec).

12

Po upečení sušenky potřeme medem a posypeme vanilkovým cukrem.

Palmeras (sušenky Palmiers)
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu