Španělsky palmeras, francouzsky palmiers neboli palmové listy, prasečí ouška a pravděpodobně najdete i mnoho dalších názvů. Všechna ta jména spojují tyto úžasné sušenky z listového těsta, které jsou původe z Francie. Existuje mnoho variant, ve Španělsku je například potírají čokoládou a sypou kokosem, někde zase sypou skořicí. Já se rozhodla připravit variantu, která je známá v Porto Ricu, kde se palmeras na závěr potřou medem. Nejdůležitější je těsto správně poskládat, aby sušenky získaly pro ně tak typický tvar. K tomu mi pomohl návod, který mi ze svého diáře kdysi věnovala kamarádka Španělka.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Těsto vyválíme na obdelník cca 45x25cm. Ideální je použít již koupené vyválené těsto, ať se s tím nemusíte trápit.
Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku.
Těsto potřeme máslem a posypeme polovinou moučkového cukru.
Těsto složíme směrem do středu z levé strany a pak z právě strany tak, aby se nám uprostřed obě poloviny setkaly.
Znovu potřeme plochu těsta máslem a posypeme zbylým moučkovým cukrem.
Opět těsto složíme směrem do středu nejdříme z levé a pak z pravé strany. Obě poloviny se zase setkají uprostřed.
Pak levou stranu překlopíme doprava a vznikne nám takový dlouhý štrůdlík 🙂
Takto složené těsto nakrájíme na 1cm široké porce a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokládáme vždy řezem nahoru a to dostatečně daleko od sebe. Doporučuji cca 4cm místa z každé strany. Na velký plech se vám vejde těch 16ks.
Nebojte se, sušenky se krásně sami vytvarují v troubě, není třeba nijak rukou upravovat ani stlačovat. Pečeme 18 - 20 minut, hezky dozlatova.
Med necháme lehce zahřát v mikrovlnce (asi 20sec).
Po upečení sušenky potřeme medem a posypeme vanilkovým cukrem.
Ingredience
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C.
Těsto vyválíme na obdelník cca 45x25cm. Ideální je použít již koupené vyválené těsto, ať se s tím nemusíte trápit.
Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku.
Těsto potřeme máslem a posypeme polovinou moučkového cukru.
Těsto složíme směrem do středu z levé strany a pak z právě strany tak, aby se nám uprostřed obě poloviny setkaly.
Znovu potřeme plochu těsta máslem a posypeme zbylým moučkovým cukrem.
Opět těsto složíme směrem do středu nejdříme z levé a pak z pravé strany. Obě poloviny se zase setkají uprostřed.
Pak levou stranu překlopíme doprava a vznikne nám takový dlouhý štrůdlík 🙂
Takto složené těsto nakrájíme na 1cm široké porce a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokládáme vždy řezem nahoru a to dostatečně daleko od sebe. Doporučuji cca 4cm místa z každé strany. Na velký plech se vám vejde těch 16ks.
Nebojte se, sušenky se krásně sami vytvarují v troubě, není třeba nijak rukou upravovat ani stlačovat. Pečeme 18 - 20 minut, hezky dozlatova.
Med necháme lehce zahřát v mikrovlnce (asi 20sec).
Po upečení sušenky potřeme medem a posypeme vanilkovým cukrem.