Nastavení tisku:

Pastéis de nata (portugalské koláčky)

Porcí14 PorcíČas přípravy40 minDélka vaření/pečení10 minCelkový čas50 min

Cestovat se dá i na talíři. Pastéis de nata jsou portugalské koláčky, které jsem si kdysi velmi oblíbila v Lisabonu. Nedávno jsem viděla, že je pekla kamarádka a já jsem na ně dostala takovou chuť, že jsem je musela ihned také zkusit doma.

 250 g listového těsta
 20 g hladké mouky
 160 g cukru (krupice)
 150 ml polotučného mléka
 150 ml smetany (min 31%)
 3 žloutky
 1 vejce
 3 proužky citronové kůry (cca z půlky citronu)
 skořice na posypání
1

Připravíme si silikonové formičky na muffiny nebo přímo plech na muffiny.

2

Listové těsto vyválíme, ale ne na příliš tenkou placku (na 0,5cm - 0,7cm).

3

Pomocí skleničky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka, která pečlivě rozprostřeme do formiček tak, aby vznikly hezké košíčky.

4

Takto připravené košíčky dáme na 30 minut do lednice.

5

Mezitím si připravíme náplň. Do mísy prosyjeme mouku a smícháme ji s cukrem.

6

V další míse vyšleháme vejce a žloutky.

7

Mléko a smetanu vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu.

8

Jakmile mléko začne vřít, vyndáme z něj citronovou kůru, sudnáme z ohně a polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem.

9

Mícháme až do rozpuštění cukru, pak přilijeme zbytek mléka a pečlivě promícháme.

10

Odebereme dvě lžíce směci a přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme.

11

Připravenou vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme dokud se vše nespojí v hladkou směs. Pokud se nám na povtrchu vytvoří pěna, tak ji lžíci odebereme.

12

Směs necháme vychladnout a předehřejme troubu na 230°C.

13

Vychlazené košíčky rozložíme na plech a naplníme směsí zhruba 1 cm pod okraj košíčku.

14

Pečeme 10 - 12 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tmavé skvrnky, tak poznáme, že jsou koláčky hotové. Případně můžete na závěr dát na 2 minut pod gril.

15

Koláčky necháme vychladnout na mřížce a před podáváním lehce posypeme skořicí.

Nutrition Facts

Porce 14