Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Pracny

Kategorie

Dva týdny před Vánocemi je čas upéct pracny, aby se nám hezky rozležely. Z dětství si pamatuji na ty nervy v kuchyni, zda půjdou pracny ven z formičky. Nemusíte se bát, tyhle jdou krásně ven, těsto obsahuje dostatek másla, takže není potřeba formičky vymazávat.

Porcí40 Porcí
Čas přípravy1 hodDélka vaření/pečení8 minCelkový čas1 hod 8 min

 120 g vlašských ořechů
 150 g hladké mouky
 100 g moučkového cukru
 100 g másla
 1 vajíčko
 1 lžička perníkového koření
 1 lžíce kakaa
 kůra z 1/2 citronu
 100 g moučkového cukru na obalení pracen

1

Troubu předehřejeme na 160°C a vložíme do ní plech s vlašskými ořechy. Pečeme 10 minut, asi 3x je během pečení promíchejte, aby se nepřipálily.

2

Ořechy necháme vychladnout a pak je rozmixujeme nebo nastrouháme.

3

V míse smícháme ořechy s moukou, cukrem, kořením a nastrouhanou kůrou. Postupně zapracujeme vajíčko, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

4

Z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie a dáme těsto odpočinout do lendice nejméně na čtyři hodiny, ideálně do druhého dne.

5

Formičky na pracny není třeba vymazávat, jelikož, těsto je mastné dost.

6

Postupně odkrajujeme kousíčky těsta a plníme formičky tak, aby těsto hezky kopírovalo formičku stejně tlustou vrstvou. Formičky neplníme úplně po okraj, necháme ve středu důlek, aby mělo těsto kam pracovat.

7

Formičky rozložíme na plech a pečeme 8 minut na 180°C.

8

Po vyndání z trouby necháme formičky 2 minuty stát a pak je začneme vyklápět. Je důležité je vyklápět ještě teplé.

9

Pracny ihned obalíme v moučkovém cukru (můžete do něj přidat vanilku) a přendáme je na talíř, kde v klidu vychladnou.

Ingredience

 120 g vlašských ořechů
 150 g hladké mouky
 100 g moučkového cukru
 100 g másla
 1 vajíčko
 1 lžička perníkového koření
 1 lžíce kakaa
 kůra z 1/2 citronu
 100 g moučkového cukru na obalení pracen

Postup

1

Troubu předehřejeme na 160°C a vložíme do ní plech s vlašskými ořechy. Pečeme 10 minut, asi 3x je během pečení promíchejte, aby se nepřipálily.

2

Ořechy necháme vychladnout a pak je rozmixujeme nebo nastrouháme.

3

V míse smícháme ořechy s moukou, cukrem, kořením a nastrouhanou kůrou. Postupně zapracujeme vajíčko, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

4

Z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie a dáme těsto odpočinout do lendice nejméně na čtyři hodiny, ideálně do druhého dne.

5

Formičky na pracny není třeba vymazávat, jelikož, těsto je mastné dost.

6

Postupně odkrajujeme kousíčky těsta a plníme formičky tak, aby těsto hezky kopírovalo formičku stejně tlustou vrstvou. Formičky neplníme úplně po okraj, necháme ve středu důlek, aby mělo těsto kam pracovat.

7

Formičky rozložíme na plech a pečeme 8 minut na 180°C.

8

Po vyndání z trouby necháme formičky 2 minuty stát a pak je začneme vyklápět. Je důležité je vyklápět ještě teplé.

9

Pracny ihned obalíme v moučkovém cukru (můžete do něj přidat vanilku) a přendáme je na talíř, kde v klidu vychladnou.

Pracny
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu