Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Risotto s lesními houbami

Rostou? No ano, rostou! Náš houbový národ miluje houby na všechny způsoby, a proto tu houbové risotto nesmí chybět. Je skvělé z lesních hub a především z lišek.

Porcí2 Porce
Čas přípravy5 minDélka vaření/pečení25 minCelkový čas30 min

 200 g rýže (Carnaroli, Arborio, Vialone)
 2 středně velké cibule
 2 lžíce oleje
 150 ml suchého bílého vína
 60 g másla
 50 g strouhaného parmezánu
 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít bujón)
 dvě hrstě lesních hub
 hrst sušených hub
 sůl a pepř

1

Sušené houby namočíme na 10 minut do vody.

2

Čerstvé houby osmahneme na másle do změknutí.

3

Cibuli nakrájíme nadrobno.

4

V hlubší pánvi nebo širším hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli.

5

Přidáme rýži a orestujeme ze všech stran.

6

Rýži zalijeme vínem a necháme odpařit.

7

Opepříme, osolíme a zalijeme částí horkého vývaru tak, aby byla rýže ponořená.

8

Za častého míchání necháme tekutinu odpařit.

9

Postupně vždy přidáváme trochu vývaru a vždy počkáme dokud se zase tekutina neodpaří.

10

Po 10 minutách přidáme všechny houby a dál pokračujeme s přidáváním vývaru.

11

Čím déle vaříme, tím méně vývaru přidáváme.

12

Když je rýže uvařená na zkus, stáhneme risotto z plotny.

13

Vmícháme máslo a nakonec nastrouhaný parmezán.

14

Ihned podáváme.

Ingredience

 200 g rýže (Carnaroli, Arborio, Vialone)
 2 středně velké cibule
 2 lžíce oleje
 150 ml suchého bílého vína
 60 g másla
 50 g strouhaného parmezánu
 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít bujón)
 dvě hrstě lesních hub
 hrst sušených hub
 sůl a pepř

Postup

1

Sušené houby namočíme na 10 minut do vody.

2

Čerstvé houby osmahneme na másle do změknutí.

3

Cibuli nakrájíme nadrobno.

4

V hlubší pánvi nebo širším hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli.

5

Přidáme rýži a orestujeme ze všech stran.

6

Rýži zalijeme vínem a necháme odpařit.

7

Opepříme, osolíme a zalijeme částí horkého vývaru tak, aby byla rýže ponořená.

8

Za častého míchání necháme tekutinu odpařit.

9

Postupně vždy přidáváme trochu vývaru a vždy počkáme dokud se zase tekutina neodpaří.

10

Po 10 minutách přidáme všechny houby a dál pokračujeme s přidáváním vývaru.

11

Čím déle vaříme, tím méně vývaru přidáváme.

12

Když je rýže uvařená na zkus, stáhneme risotto z plotny.

13

Vmícháme máslo a nakonec nastrouhaný parmezán.

14

Ihned podáváme.

Risotto s lesními houbami
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu