Nastavení tisku:

Šafránové risotto

Porcí2 PorceČas přípravy5 minDélka vaření/pečení25 minCelkový čas30 min

Šafránové risotto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a je vlastně neuvěřitelně jednoduché a rychlé. Pokud máme doma šafrán, rýži na italské rizoto a trochu bílého vína, tak není na co čekat.

 200 g rýže (Carnaroli, Arborio, Vialone)
 2 středně velké cibule
 2 lžíce oleje
 150 ml suchého bílého vína
 60 g másla
 50 g strouhaného parmezánu
 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít bujón)
 šafrán
 sůl a pepř
1

Cibuli nakrájíme nadrobno.

2

V hlubší pánvi nebo širším hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli.

3

Přidáme rýži a orestujeme ze všech stran.

4

Rýži zalijeme vínem a necháme odpařit.

5

Opepříme, osolíme a zalijeme částí horkého vývaru tak, aby byla rýže ponořená.

6

Přidáme šafrán (cca lžičku promnutou prsty) a zvolna vaříme.

7

Za častého míchání necháme tekutinu odpařit.

8

Postupně vždy přidáváme trochu vývaru a vždy počkáme dokud se zase tekutina neodpaří.

9

Čím déle vaříme, tím méně vývaru přidáváme.

10

Když je rýže uvařená na zkus, stáhneme risotto z plotny.

11

Vmícháme máslo a nakonec nastrouhaný parmezán.

12

Ihned podáváme.

Nutrition Facts

Porce 2