Tito šnečci jsou Švédská dobrota, kterou si ovšem můžete dát po celém světě. Po dlouhé cestě autobusem a trajektem až do Švédska, to byla každopádně ta nejlepší snídaně. Mají různé podoby a náplně, ale ti tradiční jsou s hromadou skořice.
V misce smícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme přikryté utěrkou asi 5 minut na teplém místě, než vzejde kvásek.
Rozpuštěné máslo vyšleháme se žloutkem a vanilkou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.
Přidáme máslovou směs, kvásek a vypracujte měkké těsto.
Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a uhněteme hladké a nelepivé těsto, může to trvat cca 5minut. Po té vytvoříme tvar koule.
Mísu na kynutí vymažeme máslem a kouli těsta v ní poválíme tak, aby se obalilo ze všech stran.
Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a na teplém místě necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
Vymažeme máslem obdélníkovou pečicí formu cca 23x32cm.
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25x45 cm.
Plochu těsts potřeme rozpuštěným máslem tak, aby 2 cm na okraji zůstaly nepotřené. Bohatě posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Čisté okraje potřeme pouze vodou.
Těsto srolujeme do rolády po té delší straně. Z rolády nakrájíme 12 kusů, můžete si pomoci pevnou nití. Jeden kousek bude mít cca 4cm.
Šnečky rozmístíme do vymazané formy v pravidelných rozestupech. Nebojte se, oni ještě nakynou 🙂
Formu přikryjte opět potravinářskou folii a nechte 1 hodinu kynout.
Nakynuté šnečky potřeme zbytkem másla a bohatě posypeme hrubozrným cukrem. Případně neposypávejte a dejte polevu až po upečení.
Pečeme 25 -30 minut na 175°C do zlatova. Po upečení necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak je vyndáme a oddělíme od sebe.
Pokud chcete ozdobit polevou: Smíchejte ingredience na polevu a pečlivě utřete do hladka. Šnečky pocákejte polevou a nechte ztuhnout.
Tip: Šnečky můžete i zamrazit a rozpéct v troubě, když přijde návštěva.
Ingredience
Postup
V misce smícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme přikryté utěrkou asi 5 minut na teplém místě, než vzejde kvásek.
Rozpuštěné máslo vyšleháme se žloutkem a vanilkou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.
Přidáme máslovou směs, kvásek a vypracujte měkké těsto.
Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a uhněteme hladké a nelepivé těsto, může to trvat cca 5minut. Po té vytvoříme tvar koule.
Mísu na kynutí vymažeme máslem a kouli těsta v ní poválíme tak, aby se obalilo ze všech stran.
Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a na teplém místě necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
Vymažeme máslem obdélníkovou pečicí formu cca 23x32cm.
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25x45 cm.
Plochu těsts potřeme rozpuštěným máslem tak, aby 2 cm na okraji zůstaly nepotřené. Bohatě posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Čisté okraje potřeme pouze vodou.
Těsto srolujeme do rolády po té delší straně. Z rolády nakrájíme 12 kusů, můžete si pomoci pevnou nití. Jeden kousek bude mít cca 4cm.
Šnečky rozmístíme do vymazané formy v pravidelných rozestupech. Nebojte se, oni ještě nakynou 🙂
Formu přikryjte opět potravinářskou folii a nechte 1 hodinu kynout.
Nakynuté šnečky potřeme zbytkem másla a bohatě posypeme hrubozrným cukrem. Případně neposypávejte a dejte polevu až po upečení.
Pečeme 25 -30 minut na 175°C do zlatova. Po upečení necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak je vyndáme a oddělíme od sebe.
Pokud chcete ozdobit polevou: Smíchejte ingredience na polevu a pečlivě utřete do hladka. Šnečky pocákejte polevou a nechte ztuhnout.
Tip: Šnečky můžete i zamrazit a rozpéct v troubě, když přijde návštěva.