Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Skořicoví šneci (Kanelbullar)

Kategorie

Tito šnečci jsou Švédská dobrota, kterou si ovšem můžete dát po celém světě. Po dlouhé cestě autobusem a trajektem až do Švédska, to byla každopádně ta nejlepší snídaně. Mají různé podoby a náplně, ale ti tradiční jsou s hromadou skořice.

Porcí12 Porcí
Čas přípravy2 hod 30 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas3 hod

Těsto:
 360 g hladké mouky
 125 ml mléka
 20 g droždí
 55 g cukru krystal
 4 lžíce rozpuštěného másla
 1 žloutek
 1 lžička vanilkového extraktu
 125 ml vlažné vody
 špetka soli
 hladká mouka na podsypání
Náplň:
 100 g másla
 75 g třtinového cukru
 2 lžíce skořice
 hrubozrný cukr na ozdobu (nebo udělejte polevu níže)
Poleva (nemusí být):
 200 g moučkového cukru
 4 lžíce rozpuštěného másla
 3 lžíce mléka
 ½ lžičky vanilkového extraktu
 špetka soli

1

V misce smícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme přikryté utěrkou asi 5 minut na teplém místě, než vzejde kvásek.

2

Rozpuštěné máslo vyšleháme se žloutkem a vanilkou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.

3

Přidáme máslovou směs, kvásek a vypracujte měkké těsto.

4

Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a uhněteme hladké a nelepivé těsto, může to trvat cca 5minut. Po té vytvoříme tvar koule.

5

Mísu na kynutí vymažeme máslem a kouli těsta v ní poválíme tak, aby se obalilo ze všech stran.

6

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a na teplém místě necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).

7

Vymažeme máslem obdélníkovou pečicí formu cca 23x32cm.
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25x45 cm.

8

Plochu těsts potřeme rozpuštěným máslem tak, aby 2 cm na okraji zůstaly nepotřené. Bohatě posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Čisté okraje potřeme pouze vodou.

9

Těsto srolujeme do rolády po té delší straně. Z rolády nakrájíme 12 kusů, můžete si pomoci pevnou nití. Jeden kousek bude mít cca 4cm.

10

Šnečky rozmístíme do vymazané formy v pravidelných rozestupech. Nebojte se, oni ještě nakynou 🙂

11

Formu přikryjte opět potravinářskou folii a nechte 1 hodinu kynout.

12

Nakynuté šnečky potřeme zbytkem másla a bohatě posypeme hrubozrným cukrem. Případně neposypávejte a dejte polevu až po upečení.

13

Pečeme 25 -30 minut na 175°C do zlatova. Po upečení necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak je vyndáme a oddělíme od sebe.

14

Pokud chcete ozdobit polevou: Smíchejte ingredience na polevu a pečlivě utřete do hladka. Šnečky pocákejte polevou a nechte ztuhnout.

Tip: Šnečky můžete i zamrazit a rozpéct v troubě, když přijde návštěva.

Ingredience

Těsto:
 360 g hladké mouky
 125 ml mléka
 20 g droždí
 55 g cukru krystal
 4 lžíce rozpuštěného másla
 1 žloutek
 1 lžička vanilkového extraktu
 125 ml vlažné vody
 špetka soli
 hladká mouka na podsypání
Náplň:
 100 g másla
 75 g třtinového cukru
 2 lžíce skořice
 hrubozrný cukr na ozdobu (nebo udělejte polevu níže)
Poleva (nemusí být):
 200 g moučkového cukru
 4 lžíce rozpuštěného másla
 3 lžíce mléka
 ½ lžičky vanilkového extraktu
 špetka soli

Postup

1

V misce smícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme přikryté utěrkou asi 5 minut na teplém místě, než vzejde kvásek.

2

Rozpuštěné máslo vyšleháme se žloutkem a vanilkou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.

3

Přidáme máslovou směs, kvásek a vypracujte měkké těsto.

4

Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a uhněteme hladké a nelepivé těsto, může to trvat cca 5minut. Po té vytvoříme tvar koule.

5

Mísu na kynutí vymažeme máslem a kouli těsta v ní poválíme tak, aby se obalilo ze všech stran.

6

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a na teplém místě necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).

7

Vymažeme máslem obdélníkovou pečicí formu cca 23x32cm.
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25x45 cm.

8

Plochu těsts potřeme rozpuštěným máslem tak, aby 2 cm na okraji zůstaly nepotřené. Bohatě posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Čisté okraje potřeme pouze vodou.

9

Těsto srolujeme do rolády po té delší straně. Z rolády nakrájíme 12 kusů, můžete si pomoci pevnou nití. Jeden kousek bude mít cca 4cm.

10

Šnečky rozmístíme do vymazané formy v pravidelných rozestupech. Nebojte se, oni ještě nakynou 🙂

11

Formu přikryjte opět potravinářskou folii a nechte 1 hodinu kynout.

12

Nakynuté šnečky potřeme zbytkem másla a bohatě posypeme hrubozrným cukrem. Případně neposypávejte a dejte polevu až po upečení.

13

Pečeme 25 -30 minut na 175°C do zlatova. Po upečení necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak je vyndáme a oddělíme od sebe.

14

Pokud chcete ozdobit polevou: Smíchejte ingredience na polevu a pečlivě utřete do hladka. Šnečky pocákejte polevou a nechte ztuhnout.

Tip: Šnečky můžete i zamrazit a rozpéct v troubě, když přijde návštěva.

Skořicoví šneci (Kanelbullar)
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu