Kapustinca, u nás známá jako zelňačka, má mnoho podob. Slovenská kapustnica vždy skvěle zahřeje po výšlapu v Tatrách a i tam nedostanete v každé hospůdce stejnou. Zkuste tu, co mám ráda já a moje báječné kamarádky ze Slovenska.
Sušené houby necháme namočit v bílém víně (případně jen ve vodě).
Slaninu nakrájíme najemno a dáme orestovat do hrnce.
Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, přidáme ke slanině a necháme restovat asi 3 minuty.
Nakrájíme klobásku a orestujeme spolu s cibulí.
Přidáme bobkový list, mletou papriku a opět krátce orestujeme.
Přidáme kysané zelí a zalijeme 1,5l vody.
Přisypeme slité houby, osolíme a opepříme.
Vaříme 1,5 hodiny dokud zelí nebude měkké.
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky a dáme do polévky.
Pokud nemáte brambory uvařené předem, uvařte je zvlášť, v polévce by se vám to nedařilo kvůli kyselosti zelí nedařilo.
Přidáme sušené švestky překrojené na půl a dochutíme pepřem a solí.
Polévka je skvělá i místo hlavního jídla!
Ingredience
Postup
Sušené houby necháme namočit v bílém víně (případně jen ve vodě).
Slaninu nakrájíme najemno a dáme orestovat do hrnce.
Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, přidáme ke slanině a necháme restovat asi 3 minuty.
Nakrájíme klobásku a orestujeme spolu s cibulí.
Přidáme bobkový list, mletou papriku a opět krátce orestujeme.
Přidáme kysané zelí a zalijeme 1,5l vody.
Přisypeme slité houby, osolíme a opepříme.
Vaříme 1,5 hodiny dokud zelí nebude měkké.
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky a dáme do polévky.
Pokud nemáte brambory uvařené předem, uvařte je zvlášť, v polévce by se vám to nedařilo kvůli kyselosti zelí nedařilo.
Přidáme sušené švestky překrojené na půl a dochutíme pepřem a solí.
Polévka je skvělá i místo hlavního jídla!