Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Slovenská kapustnica

KategorieNáročnostPokročilý

Kapustinca, u nás známá jako zelňačka, má mnoho podob. Slovenská kapustnica vždy skvěle zahřeje po výšlapu v Tatrách a i tam nedostanete v každé hospůdce stejnou. Zkuste tu, co mám ráda já a moje báječné kamarádky ze Slovenska.

Porcí4 Porce
Čas přípravy20 minDélka vaření/pečení1 hod 30 minCelkový čas1 hod 50 min

 500 g kysaného zelí
 1 větší cibule
 2 stroužky česneku
 50 g slaniny (cca 3 plátky)
 2 bobkové listy
 2 lžíce oleje
 hrst sušených hub
 100 ml bílého vína
 3 středně velké uvařené brambory
 hrst sušených švestek
 2 lžíce mleté papriky
 1 uzená klobáska (nebo jiná vaše oblíbená)
 sůl a pepř

1

Sušené houby necháme namočit v bílém víně (případně jen ve vodě).

2

Slaninu nakrájíme najemno a dáme orestovat do hrnce.

3

Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, přidáme ke slanině a necháme restovat asi 3 minuty.

4

Nakrájíme klobásku a orestujeme spolu s cibulí.

5

Přidáme bobkový list, mletou papriku a opět krátce orestujeme.

6

Přidáme kysané zelí a zalijeme 1,5l vody.

7

Přisypeme slité houby, osolíme a opepříme.

8

Vaříme 1,5 hodiny dokud zelí nebude měkké.

9

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky a dáme do polévky.
Pokud nemáte brambory uvařené předem, uvařte je zvlášť, v polévce by se vám to nedařilo kvůli kyselosti zelí nedařilo.

10

Přidáme sušené švestky překrojené na půl a dochutíme pepřem a solí.

11

Polévka je skvělá i místo hlavního jídla!

Ingredience

 500 g kysaného zelí
 1 větší cibule
 2 stroužky česneku
 50 g slaniny (cca 3 plátky)
 2 bobkové listy
 2 lžíce oleje
 hrst sušených hub
 100 ml bílého vína
 3 středně velké uvařené brambory
 hrst sušených švestek
 2 lžíce mleté papriky
 1 uzená klobáska (nebo jiná vaše oblíbená)
 sůl a pepř

Postup

1

Sušené houby necháme namočit v bílém víně (případně jen ve vodě).

2

Slaninu nakrájíme najemno a dáme orestovat do hrnce.

3

Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, přidáme ke slanině a necháme restovat asi 3 minuty.

4

Nakrájíme klobásku a orestujeme spolu s cibulí.

5

Přidáme bobkový list, mletou papriku a opět krátce orestujeme.

6

Přidáme kysané zelí a zalijeme 1,5l vody.

7

Přisypeme slité houby, osolíme a opepříme.

8

Vaříme 1,5 hodiny dokud zelí nebude měkké.

9

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky a dáme do polévky.
Pokud nemáte brambory uvařené předem, uvařte je zvlášť, v polévce by se vám to nedařilo kvůli kyselosti zelí nedařilo.

10

Přidáme sušené švestky překrojené na půl a dochutíme pepřem a solí.

11

Polévka je skvělá i místo hlavního jídla!

Slovenská kapustnica
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu