Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Tagliatelle s panenkou a houbami

Moje kamarádka zbožňuje těstoviny s vepřovou panenkou. Jakmile jdeme do Italské restaurace, pečlivě kouká do lístku, ale obě víme, že hledá pastu s vepřovou panenkou. V kombinaci se smetanovou omáčkou s houbami je to prostě dokonalé.

Porcí4 Porce
Čas přípravy30 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas1 hod

Vepřová panenka:
 400 g vepřové panenky
 1 lžíce čerstvého tymiánu (případně lžička sušeného)
 1 lžíce olivového oleje
 1 stroužek česneku
 sůl a pepř
Omáčka:
 250 ml smetany ke šlehání (min 31%)
 1 střední cibule
 200 g čerstvých hub (můžete použít své oblíbené nebo směs)
 1 lžíce plocholisté petržele
 100 ml bílého vína
 1 lžíce více procentního alkoholu (například Metaxy, koňaku, whisky)
 2 lžíce másla
 100 ml kuřecího vývaru
 trocha citronové šťávy
 sůl a pepř
Těstoviny:
 400 g těstovin tagliatelle
 sůl

1

Maso potřeme olivovým olejem s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme ze všech stran a posypeme tymiánem. Necháme 10minut odpočinout.

2

Tagliatelle uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu. (Voda na těstoviny by měla být slaná jako moře 🙂 )

3

Mezitím si začneme připravovat omáčku, Očistíme a nakrájíme houby na větší kousky. V případě, že použijeme hlívu, tak jí jen rukou natrháme, aby se nám úplně nerozvařila.

4

V hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a lehce orestujeme.

5

Přidáme lžíci až dvě více procentního alkoholu a víno, necháme vyvařit. Pak zalijeme vývarem a svaříme na polovinu.

6

Zalijeme smetanou, osolíme opepříme a necháme na mírném ohni redukovat, dokud omáčka nezhoustne.

7

Troubu si předehřejeme na 180°C.

8

Na sporáku rozpálíme pánev a zprudka na ní opečeme panenku ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo.

9

Po té položíme panenku na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 8 minut. Panenka by měla uvntiř zůstat růžová.

10

Zatím, co se peče panenka, dokončíme omáčku. Přidáme do ní nakrájenou petržel (případně sušenou) a dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy dle chuti. Už dále nevaříme.

11

Jakmile je panenka upečená, přendáme jí na tác či prkénko a necháme odpočívat 5 minut a pak můžeme začít krájet.

Pozor: Odpočinek masa je opravdu důležitý, jinak by nám všechna šťáva hned vytekla a maso by bylo nakonec suché.

12

Na talíř dáme tagliatelle, polijeme omáčkou a nakonec přidáme plátky panenky.

Ingredience

Vepřová panenka:
 400 g vepřové panenky
 1 lžíce čerstvého tymiánu (případně lžička sušeného)
 1 lžíce olivového oleje
 1 stroužek česneku
 sůl a pepř
Omáčka:
 250 ml smetany ke šlehání (min 31%)
 1 střední cibule
 200 g čerstvých hub (můžete použít své oblíbené nebo směs)
 1 lžíce plocholisté petržele
 100 ml bílého vína
 1 lžíce více procentního alkoholu (například Metaxy, koňaku, whisky)
 2 lžíce másla
 100 ml kuřecího vývaru
 trocha citronové šťávy
 sůl a pepř
Těstoviny:
 400 g těstovin tagliatelle
 sůl

Postup

1

Maso potřeme olivovým olejem s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme ze všech stran a posypeme tymiánem. Necháme 10minut odpočinout.

2

Tagliatelle uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu. (Voda na těstoviny by měla být slaná jako moře 🙂 )

3

Mezitím si začneme připravovat omáčku, Očistíme a nakrájíme houby na větší kousky. V případě, že použijeme hlívu, tak jí jen rukou natrháme, aby se nám úplně nerozvařila.

4

V hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a lehce orestujeme.

5

Přidáme lžíci až dvě více procentního alkoholu a víno, necháme vyvařit. Pak zalijeme vývarem a svaříme na polovinu.

6

Zalijeme smetanou, osolíme opepříme a necháme na mírném ohni redukovat, dokud omáčka nezhoustne.

7

Troubu si předehřejeme na 180°C.

8

Na sporáku rozpálíme pánev a zprudka na ní opečeme panenku ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo.

9

Po té položíme panenku na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 8 minut. Panenka by měla uvntiř zůstat růžová.

10

Zatím, co se peče panenka, dokončíme omáčku. Přidáme do ní nakrájenou petržel (případně sušenou) a dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy dle chuti. Už dále nevaříme.

11

Jakmile je panenka upečená, přendáme jí na tác či prkénko a necháme odpočívat 5 minut a pak můžeme začít krájet.

Pozor: Odpočinek masa je opravdu důležitý, jinak by nám všechna šťáva hned vytekla a maso by bylo nakonec suché.

12

Na talíř dáme tagliatelle, polijeme omáčkou a nakonec přidáme plátky panenky.

Tagliatelle s panenkou a houbami
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu