Velikonoce bez beránka nejsou Velikonoce! Tenhle recept je z mé oblíbené kuchařky, těsto je krásně nadýchané a jde mi vždy snadno vyklopit z formy. Množství těsta je vhodné do středně velké formy.
Troubu předehřejeme na 180°C a pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na beránka (nebo vašeho jiného oblíbeného zvířátka).
Vymazání a vysypání je velmi důležité, aby šel pak beránek dobře ven.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Střídavě přidáváme smetanu a směs mouky a vymícháme do hladkého těsta.
Nakonec opatrně vmícháme po částech vyšlehaný sníh.
Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50minut do trouby.
Hotového beránka necháme zcela vychladnout ve formě a pak ho teprve opatrně vyklopíme na tác.
Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mašličkou 🙂
Ingredience
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C a pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na beránka (nebo vašeho jiného oblíbeného zvířátka).
Vymazání a vysypání je velmi důležité, aby šel pak beránek dobře ven.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Střídavě přidáváme smetanu a směs mouky a vymícháme do hladkého těsta.
Nakonec opatrně vmícháme po částech vyšlehaný sníh.
Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50minut do trouby.
Hotového beránka necháme zcela vychladnout ve formě a pak ho teprve opatrně vyklopíme na tác.
Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mašličkou 🙂