Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Velikonoční beránek

Velikonoce bez beránka nejsou Velikonoce! Tenhle recept je z mé oblíbené kuchařky, těsto je krásně nadýchané a jde mi vždy snadno vyklopit z formy. Množství těsta je vhodné do středně velké formy.

Porcí1 Porce
Čas přípravy20 minDélka vaření/pečení50 minCelkový čas1 hod 10 min

 250 g polohrubé mouky
 1 sáček prášku do pečiva
 1 sáček vanilkového cukru
 4 vejce
 200 g cukru krupice
 250 ml smetany min. 31%
 1 lžička citronové kůry
 máslo na vymazání formy
 hrubá mouky na vysypání formy
 moučkový cukr na posypání

1

Troubu předehřejeme na 180°C a pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na beránka (nebo vašeho jiného oblíbeného zvířátka).
Vymazání a vysypání je velmi důležité, aby šel pak beránek dobře ven.

2

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.

3

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

4

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Střídavě přidáváme smetanu a směs mouky a vymícháme do hladkého těsta.

5

Nakonec opatrně vmícháme po částech vyšlehaný sníh.

6

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50minut do trouby.

7

Hotového beránka necháme zcela vychladnout ve formě a pak ho teprve opatrně vyklopíme na tác.

8

Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mašličkou 🙂

Ingredience

 250 g polohrubé mouky
 1 sáček prášku do pečiva
 1 sáček vanilkového cukru
 4 vejce
 200 g cukru krupice
 250 ml smetany min. 31%
 1 lžička citronové kůry
 máslo na vymazání formy
 hrubá mouky na vysypání formy
 moučkový cukr na posypání

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180°C a pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou formu na beránka (nebo vašeho jiného oblíbeného zvířátka).
Vymazání a vysypání je velmi důležité, aby šel pak beránek dobře ven.

2

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru.

3

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

4

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Střídavě přidáváme smetanu a směs mouky a vymícháme do hladkého těsta.

5

Nakonec opatrně vmícháme po částech vyšlehaný sníh.

6

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50minut do trouby.

7

Hotového beránka necháme zcela vychladnout ve formě a pak ho teprve opatrně vyklopíme na tác.

8

Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mašličkou 🙂

Velikonoční beránek
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Close Menu