Italské rizoto má tolik podob, že už nevím, které je mé nejoblíbenější. Ale tahle podzimní varianta k těm mým oblíbeným rozhodně patří. Dýně se postará o příjemně nasládlou chuť a vše potrhne parmenzán s máslem.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Hokaido dýni omyjeme a 300g dýně nakrájíme na kostky.
Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a osolíme. Pečeme do změknutí 15 - 20 minut.
Zbylých 200g dýně nakrájíme 1cm velké kostičky. Rozpálíme pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a 5 minut na něm restujeme dýni.
K dýni přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme do zlatova (případně přidejte trochu oleje).
Přisypeme rýži a krátce orestujeme.
Směs zalijeme vínem, promícháme a necháme odpařit alkohol.
Přilijeme ohřátý vývar tak, aby byla rýže ponořená, osolíme a opřepíme. Za častého míchání vždy počkáme, až se tekutina vyvaří a opět přilijeme vývar. Proces opakujeme, dokud není rýže tak akorát uvařená.
Pozor: Rizoto získává svou krémovost právě díky častému míchání.
Upečenou dýni smícháme s 1dcl vývaru a rozmixujeme na pyré.
Jakmile je rýže uvařená, stáheme z ohně a přidáme tymián, dýňové pyré, nastrouhaný parmezán a vychlazené máslo. Případně ještě dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Na závěr přidáme pár kapek čerstvého citronu, lžičku medu a můžeme podávat.
Ingredience
Postup
Troubu předehřejeme na 200°C.
Hokaido dýni omyjeme a 300g dýně nakrájíme na kostky.
Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a osolíme. Pečeme do změknutí 15 - 20 minut.
Zbylých 200g dýně nakrájíme 1cm velké kostičky. Rozpálíme pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a 5 minut na něm restujeme dýni.
K dýni přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme do zlatova (případně přidejte trochu oleje).
Přisypeme rýži a krátce orestujeme.
Směs zalijeme vínem, promícháme a necháme odpařit alkohol.
Přilijeme ohřátý vývar tak, aby byla rýže ponořená, osolíme a opřepíme. Za častého míchání vždy počkáme, až se tekutina vyvaří a opět přilijeme vývar. Proces opakujeme, dokud není rýže tak akorát uvařená.
Pozor: Rizoto získává svou krémovost právě díky častému míchání.
Upečenou dýni smícháme s 1dcl vývaru a rozmixujeme na pyré.
Jakmile je rýže uvařená, stáheme z ohně a přidáme tymián, dýňové pyré, nastrouhaný parmezán a vychlazené máslo. Případně ještě dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Na závěr přidáme pár kapek čerstvého citronu, lžičku medu a můžeme podávat.