Úžasná francouzská klasika, která se může zdát složitá, ale to vůbec není pravda. Koláč je hotov za méně než hodinu a je famózní! Pokud milujete karamel, tak ho prostě musíte vyzkoušet.
Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout při pokojové teplotě.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Každé jablko asi tak na 12 měsíčků.
Připravíme si pánev, kterou pak můžeme dát i do trouby. Nasypeme do ní cukr a necháme rozpustit na středním plameni, dokud nám nevznikne karamel.
Do karamelu vmícháme máslo a skořici.
Stáhneme z ohně a pokryjeme jablky. Pak necháme jablka na mírném plameni karamelizovat po dobu 8 minut .
Listové těsto vyválíme na cca 3mm tenkou placku. Pak vykrojíme kruh, který se vejde přesně do pánve. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
Jablíčka přiklopíme těstem a těsto potřeme žloutkem. Dáme péci na 30minut do trouby na 180°C.
Když je koláč upečený, potřeme dvěma lžícemi másla a necháme 10minut odpočívat.
Na pánev položíme větší talíř a pánev překlopíme, tak se koláč obrátí a zůstane na talíři.
Koláč podáváme se zakysanou smetanou, až když zcela vychladne.
Ingredience
Postup
Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout při pokojové teplotě.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Každé jablko asi tak na 12 měsíčků.
Připravíme si pánev, kterou pak můžeme dát i do trouby. Nasypeme do ní cukr a necháme rozpustit na středním plameni, dokud nám nevznikne karamel.
Do karamelu vmícháme máslo a skořici.
Stáhneme z ohně a pokryjeme jablky. Pak necháme jablka na mírném plameni karamelizovat po dobu 8 minut .
Listové těsto vyválíme na cca 3mm tenkou placku. Pak vykrojíme kruh, který se vejde přesně do pánve. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
Jablíčka přiklopíme těstem a těsto potřeme žloutkem. Dáme péci na 30minut do trouby na 180°C.
Když je koláč upečený, potřeme dvěma lžícemi másla a necháme 10minut odpočívat.
Na pánev položíme větší talíř a pánev překlopíme, tak se koláč obrátí a zůstane na talíři.
Koláč podáváme se zakysanou smetanou, až když zcela vychladne.
Vynikající! Za tmavší barvu může velké množství skořice 🙂 protože mně ujela ruka.
Jsem ráda, že chutná. Tmavší barva je taky dobrá 🙂