Mar, co budeš vařit?

Já vím, co budu vařit.

Generic selectors
Hletat přesnou zhodu
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Recepty
Akce
Tipy

Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Úžasná francouzská klasika, která se může zdát složitá, ale to vůbec není pravda. Koláč je hotov za méně než hodinu a je famózní! Pokud milujete karamel, tak ho prostě musíte vyzkoušet.

Porcí12 Porcí
Čas přípravy20 minDélka vaření/pečení30 minCelkový čas50 min

 150 g listového těsta
 80 g másla
 100 g cukru krystal
 ½ lžičky skořice
 400 g jablek
 1 žloutek
 2 lžíce másla
 zakysaná smetana na ozdobu

1

Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout při pokojové teplotě.

2

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Každé jablko asi tak na 12 měsíčků.

3

Připravíme si pánev, kterou pak můžeme dát i do trouby. Nasypeme do ní cukr a necháme rozpustit na středním plameni, dokud nám nevznikne karamel.

4

Do karamelu vmícháme máslo a skořici.

5

Stáhneme z ohně a pokryjeme jablky. Pak necháme jablka na mírném plameni karamelizovat po dobu 8 minut .

6

Listové těsto vyválíme na cca 3mm tenkou placku. Pak vykrojíme kruh, který se vejde přesně do pánve. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

7

Jablíčka přiklopíme těstem a těsto potřeme žloutkem. Dáme péci na 30minut do trouby na 180°C.

8

Když je koláč upečený, potřeme dvěma lžícemi másla a necháme 10minut odpočívat.

9

Na pánev položíme větší talíř a pánev překlopíme, tak se koláč obrátí a zůstane na talíři.
Koláč podáváme se zakysanou smetanou, až když zcela vychladne.

Ingredience

 150 g listového těsta
 80 g másla
 100 g cukru krystal
 ½ lžičky skořice
 400 g jablek
 1 žloutek
 2 lžíce másla
 zakysaná smetana na ozdobu

Postup

1

Máslo vyndáme z lednice a necháme změknout při pokojové teplotě.

2

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Každé jablko asi tak na 12 měsíčků.

3

Připravíme si pánev, kterou pak můžeme dát i do trouby. Nasypeme do ní cukr a necháme rozpustit na středním plameni, dokud nám nevznikne karamel.

4

Do karamelu vmícháme máslo a skořici.

5

Stáhneme z ohně a pokryjeme jablky. Pak necháme jablka na mírném plameni karamelizovat po dobu 8 minut .

6

Listové těsto vyválíme na cca 3mm tenkou placku. Pak vykrojíme kruh, který se vejde přesně do pánve. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

7

Jablíčka přiklopíme těstem a těsto potřeme žloutkem. Dáme péci na 30minut do trouby na 180°C.

8

Když je koláč upečený, potřeme dvěma lžícemi másla a necháme 10minut odpočívat.

9

Na pánev položíme větší talíř a pánev překlopíme, tak se koláč obrátí a zůstane na talíři.
Koláč podáváme se zakysanou smetanou, až když zcela vychladne.

Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martina z Brna
4 let zpět

Vynikající! Za tmavší barvu může velké množství skořice 🙂 protože mně ujela ruka.

20201101_163442.jpg
Close Menu