Cestovat se dá i na talíři. Pastéis de nata jsou portugalské koláčky, které jsem si kdysi velmi oblíbila v Lisabonu. Nedávno jsem viděla, že je pekla kamarádka a já jsem na ně dostala takovou chuť, že jsem je musela ihned také zkusit doma.
Připravíme si silikonové formičky na muffiny nebo přímo plech na muffiny.
Listové těsto vyválíme, ale ne na příliš tenkou placku (na 0,5cm - 0,7cm).
Pomocí skleničky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka, která pečlivě rozprostřeme do formiček tak, aby vznikly hezké košíčky.
Takto připravené košíčky dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Do mísy prosyjeme mouku a smícháme ji s cukrem.
V další míse vyšleháme vejce a žloutky.
Mléko a smetanu vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu.
Jakmile mléko začne vřít, vyndáme z něj citronovou kůru, sudnáme z ohně a polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem.
Mícháme až do rozpuštění cukru, pak přilijeme zbytek mléka a pečlivě promícháme.
Odebereme dvě lžíce směci a přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme.
Připravenou vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme dokud se vše nespojí v hladkou směs. Pokud se nám na povtrchu vytvoří pěna, tak ji lžíci odebereme.
Směs necháme vychladnout a předehřejme troubu na 230°C.
Vychlazené košíčky rozložíme na plech a naplníme směsí zhruba 1 cm pod okraj košíčku.
Pečeme 10 - 12 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tmavé skvrnky, tak poznáme, že jsou koláčky hotové. Případně můžete na závěr dát na 2 minut pod gril.
Koláčky necháme vychladnout na mřížce a před podáváním lehce posypeme skořicí.
Ingredience
Postup
Připravíme si silikonové formičky na muffiny nebo přímo plech na muffiny.
Listové těsto vyválíme, ale ne na příliš tenkou placku (na 0,5cm - 0,7cm).
Pomocí skleničky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka, která pečlivě rozprostřeme do formiček tak, aby vznikly hezké košíčky.
Takto připravené košíčky dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Do mísy prosyjeme mouku a smícháme ji s cukrem.
V další míse vyšleháme vejce a žloutky.
Mléko a smetanu vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu.
Jakmile mléko začne vřít, vyndáme z něj citronovou kůru, sudnáme z ohně a polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem.
Mícháme až do rozpuštění cukru, pak přilijeme zbytek mléka a pečlivě promícháme.
Odebereme dvě lžíce směci a přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme.
Připravenou vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme dokud se vše nespojí v hladkou směs. Pokud se nám na povtrchu vytvoří pěna, tak ji lžíci odebereme.
Směs necháme vychladnout a předehřejme troubu na 230°C.
Vychlazené košíčky rozložíme na plech a naplníme směsí zhruba 1 cm pod okraj košíčku.
Pečeme 10 - 12 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tmavé skvrnky, tak poznáme, že jsou koláčky hotové. Případně můžete na závěr dát na 2 minut pod gril.
Koláčky necháme vychladnout na mřížce a před podáváním lehce posypeme skořicí.